Κοινό προϋπολογισμό στην Ευρωζώνη προτείνει ο Ρομπάι

Τη δημιουργία ενός κεντρικού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης και την υπογραφή μνημονίων μεταξύ των 17 χωρών της και των Βρυξελλών με τα οποία οι πρώτες θα δεσμεύονται σε συγκεκριμένα μέτρα και χρονοδιαγράμματα για δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, προβλέπει μεταξύ άλλων σχέδιο έκθεσης του Προέδρου της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι, εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Η έκθεση αποτελεί μέρος της προσπάθειας του κ. Ρομπάι να υπάρξει έως το τέλος του έτους ένα σχέδιο για την οικονομική ενοποίηση της Ευρωζώνης και έχει διανεμηθεί, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στις χώρες της ΕΕ.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η υπογραφή δεσμευτικών μνημονίων, που μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για τις χώρες που λαμβάνουν χρηματοδοτική βοήθεια, θα ικανοποιήσει -εφόσον εγκριθεί το σχέδιο- το αίτημα της Γερμανίας για αυστηρότερο έλεγχο υπερχρεωμένων οικονομιών, όπως της γαλλικής και της ιταλικής, οι οποίες έχουν ανάμικτες επιδόσεις όσον αφορά τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Μεταξύ των πιο φιλόδοξων προτάσεων της έκθεσης είναι η δημιουργία ενός κεντρικού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, αναφέρουν οι Financial Times, αυτός ο προϋπολογισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθά τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες σε περιόδους οικονομικής κρίσης. Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει τη στήριξή τους σε έναν τέτοιο πολυεθνικό προϋπολογισμό, ως έναν τρόπο άντλησης εθνικών πόρων χωρίς προσφυγή στην αμοιβαία ανάληψη κρατικών χρεών.