Τι συμβαίνει με τη συγχώνευση Εθνικής – Eurobank

Την άποψη ότι η συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank είναι μη αναστρέψιμη εκφράζουν ανώτατες τραπεζικές πηγές με τις οποίες επικοινώνησε το news.gr, αναφορικά με τις δεύτερες σκέψεις που εμφανίζεται να έχει η τρόικα για την σύμπραξη των δύο ιδρυμάτων.

Η τρόικα, η οποία εξ αρχής γνώριζε όλα τα δεδομένα της συγχώνευσης και είχε πρωτοστατήσει στη συμφωνία Εθνικής-Eurobank, εμφανίζεται σήμερα να υποστηρίζει στις επαφές της με κυβερνητικά στελέχη και τραπεζικούς παράγοντες ότι η νέα τράπεζα θα είναι πολύ μεγάλη σε μέγεθος, θα είναι δύσκολο να πωληθεί και θα έχει υψηλές κεφαλαιακές ανάγκες.

Αν και κάποιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι επικεφαλής της τρόικας θα θέσουν το ζήτημα την προσεχή Πέμπτη στη συνάντηση τους με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα, ωστόσο ανώτατη τραπεζική πηγή ξεκαθαρίζει στο news.gr πως “τις αποφάσεις τις λαμβάνει ο μέτοχος”.

Τόσο στελέχη της Εθνικής όσο και της Eurobank αποσαφηνίζουν πως ήδη οι μέτοχοι της Εθνικής Τράπεζας κατέχουν το 84,3% του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank μετά την ολοκλήρωση της δημοσίας πρότασης προς τους μετόχους της Eurobank και ότι ως εκ τούτου η διαδικασία είναι μη αναστρέψιμη. Ήδη δε οι διαδικασίες νομικής ενοποίησης των δύο τραπεζών βρίσκονται στην τελική ευθεία.

“Το συνολικό ενεργητικό της ενιαίας τράπεζας θα προσεγγίζει τα 170 δισ. ευρώ, δηλαδή θα είναι όσο το ΑΕΠ της Ελλάδας. Αλλά και το ενεργητικό της BNP Paribas δεν είναι σχεδόν ίσο με το γαλλικό ΑΕΠ;”, τονίζει χαρακτηριστικά στο news.gr τραπεζικό στέλεχος, θέλοντας να δείξει ότι το επιχείρημα που αποδίδεται στην τρόικα ότι ο νέος τραπεζικός οργανισμός θα είναι υπέρογκα μεγάλος δεν ευσταθεί.

Το ίδιο στέλεχος κρατά αποστάσεις από τις αιτιάσεις όσων μιλούν για “κρυφή ατζέντα” της τρόικας προκειμένου να πωληθεί η Εθνική Τράπεζα φθηνά και σημειώνουν πως, εάν η Εθνική δεν εξυγιανθεί και δεν περάσει στην κερδοφορία, ελάχιστοι θα θέλουν να την αποκτήσουν δεδομένου και του “ρίσκου χώρας”.

Τραπεζικά στελέχη σημειώνουν πως η περίπτωση της Εθνικής είναι ιδιαίτερη, καθώς το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού το τραπεζικό ίδρυμα θα αποτελέσει τον κρατικό πυλώνα του τραπεζικού συστήματος.

“Στην Εμπορική και στη Γενική οι Γάλλοι συνεισέφεραν, στην περίπτωση των κυπριακών υποκαταστημάτων οι Κύπριοι κατέβαλαν μέρος της συμμετοχής τους, ενώ στην περίπτωση της Εθνικής αυτό δεν έγινε και ούτε θα συμβεί, καθώς όλοι αναμένουν απλά την ανακεφαλαιοποίηση από το ΤΧΣ”, αναφέρουν και υπογραμμίζουν πως εάν η Eurobank προχωρούσε σε ξεχωριστή αύξηση κεφαλαίου, τότε το ΤΧΣ θα έβαζε λιγότερα χρήματα από ό,τι θα συμβεί τελικά με την ενιαία αύξηση κεφαλαίου του νέου σχήματος. “Η τρόικα ενημερώθηκε αργά (το Δεκέμβριο) για την ενιαία αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής”, υποστηρίζει πηγή κοντά στις εξελίξεις.

Είναι πλέον κοινή διαπίστωση κυβέρνησης, τρόικας και ΤτΕ ότι ο προγραμματισμός έπρεπε να προβλέπει πως οι αυξήσεις των συστημικών τραπεζών δε θα συμπέσουν και θα γίνουν κλιμακωτά, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε. “Ήλθε και η κρίση της Κύπρου και ανέτρεψε τον αρχικό προγραμματισμό, αλλά και την επενδυτική ψυχολογία”, σημειώνει αναλυτής που θεωρεί πως οι αυξήσεις κεφαλαίου ενδέχεται να λάβουν παράταση ακόμη και για μετά τον Ιούνιο 2013.

"Δεν έχω πληροφορηθεί καμία αντίδραση"

Άγνοια δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, Αλέξανδρος Τουρκολιάς, σχετικά με τα σενάρια που κάνουν λόγο για αντιρρήσεις από την πλευρά της τρόικας στη συγχώνευση της Εθνικής με τη Eurobank.

"Δεν έχω πληροφορηθεί εγώ καμία αντίδραση", απάντησε ο κ. Τουρκολιάς σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, ξεκαθαρίζοντας πως "όλες οι εγκρίσεις έχουν δοθεί από όλους τους θεσμικούς παράγοντες της Ελλάδας και του εξωτερικού" και οι διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης και συγχώνευσης προχωρούν κανονικά. "Εγώ και οι συνεργάτες μου κινούμαστε μέσα στο θεσμικό πλαίσιο που είναι απαραίτητο για να υλοποιήσουμε και την ανακεφαλαιοποίηση και τη συγχώνευση", τόνισε ο κ. Τουρκολιάς.