Τι πρέπει να γνωρίζετε αν ταξιδεύετε στην Κύπρο

Πώς σας επηρεάζουν οι τραπεζικοί περιορισμοί

Σε ισχύ έχουν τεθεί από χθες οι τραπεζικοί περιορισμοί στην Κύπρο, και ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού διευκρινίζει πώς αυτοί επηρεάζουν τους Έλληνες που ταξιδεύουν αυτές τις μέρες στη Μεγαλόνησο.

Όπως εξηγεί ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, τα περιοριστικά μέτρα τα οποία εφαρμόστηκαν από την 28η Μαρτίου με ισχύ 4 ημερών αφορούν τους Κύπριους πολίτες και τους αλλοδαπούς που διατηρούν καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου. Αντίθετα. οι επισκέπτες του νησιού που διαθέτουν λογαριασμούς σε άλλες τράπεζες μπορούν να προβούν κανονικά σε αναλήψεις μέσω ΑΤΜ από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, σύμφωνα με το τι ορίζει η εκάστοτε τράπεζα και το ΔΙΑΣ (σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών). Επίσης, οι επισκέπτες-κάτοχοι καρτών ξένων τραπεζών μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις κάρτες τους σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, βενζινάδικα κτλ., χωρίς κανένα πρόβλημα.

Όσοι επισκέπτες, κάτοχοι λογαριασμών τραπεζικών ιδρυμάτων της Κύπρου, βρεθούν στο νησί μέχρι και την λήξη των περιοριστικών μέτρων και θέλουν να διαχειριστούν τις καταθέσεις που διαθέτουν σε πιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

1. Επιτρέπεται ανάληψη μέγιστου ποσού ανά πρόσωπο €300 ημερησίως ανά πιστωτικό ίδρυμα. Αν δεν γίνει ανάληψη του μέγιστου ποσού ανά μέρα τότε το υπόλοιπο προστίθεται στο διαθέσιμο ποσό της επόμενης μέρας.
2. Επιτρέπονται πληρωμές μόνο για εμπορικές συναλλαγές μέχρι €5.000 και αφού προσκομιστούν όλα τα απαραίτητα έγγραφα στην Τράπεζα.  Για ποσά πάνω από €5.000 οι πληρωμές υπόκεινται σε έγκριση από σχετική επιτροπή που ορίζεται από την Κεντρική Τράπεζα.
3. Επιτρέπεται η μεταφορά χρημάτων για την πληρωμή μισθών υπαλλήλων σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου καθώς και στο εξωτερικό, χωρίς περιορισμό, με τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
4. Επιτρέπονται οι πληρωμές και μεταφορές χρημάτων μέσω χρεωστικής ή και πιστωτικής  ή και προπληρωμένης κάρτας μέχρι 5000 ευρώ το μήνα ανά πρόσωπο και πιστωτικό ίδρυμα.
5. Απαγορεύεται η εξαργύρωση επιταγών σε μετρητά
6. Απαγορεύεται ο τερματισμός κατάθεσης προθεσμίας πριν την καθορισμένη ημερομηνία λήξης της εκτός αν το προϊόν χρησιμοποιηθεί για αποπληρωμή δανείου εντός του ιδίου πιστωτικού ιδρύματος.
7. Χρηματοοικονομική συναλλαγή, πληρωμή ή και μεταφορά, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί πριν την έναρξη ισχύος των ως άνω μέτρων, υπόκειται στα ως άνω μέτρα
8. Τα περιοριστικά μέτρα αφορούν όλες τις πιο πάνω συναλλαγές ανεξαρτήτως νομίσματος.
 
Ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού διαβεβαιώνει ακόμα το ταξιδιωτικό κοινό ότι τίποτα δεν θα διαταράξει τις διακοπές τους.