Κύπρος: Πώς επηρεάζουν τους καταθέτες τα περιοριστικά μέτρα

Σε ισχύ τέθηκαν ήδη οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων στην Κύπρο, με το άνοιγμα των τραπεζών μετά από σχεδόν δύο εβδομάδες, και υπάρχουν κάποια σημεία που χρήζουν διευκρινίσεων και μπερδεύουν τους καταθέτες.

Πρώτα απ' όλα, σε ό,τι αφορά την πρόσβαση των καταθετών στα χρήματά τους, το όριο ανάληψης είναι στα 300 ευρώ ανά ημέρα, και δεν επιτρέπονται μεγαλύτερες αναλήψεις. Διευκρινίζεται ότι το όριο ισχύει ανά κάτοχο λογαριασμού, και όχι ανά λογαριασμό, επομένως ένας καταθέτης με περισσότερους του ενός λογαριασμούς μπορεί να “τραβήξει” μόνο μέχρι 300 ευρώ ανά ημέρα. Το όριο αυτό ισχύει και για αναλήψεις από ΑΤΜ, αλλά και για αναλήψεις από τα ταμεία των τραπεζών.

Σημαντικό είναι όμως το εξής: Αν ένας καταθέτης κάνει ανάληψη μικρότερου ποσού, το υπόλοιπο μέχρι του ποσού των 300 ευρώ μπορεί να προστεθεί στο όριο της επόμενης ημέρας. Για παράδειγμα, αν κάποιος κάνει ανάληψη ποσού 150 ευρώ σήμερα, θα μπορεί αύριο να “τραβήξει” μέχρι και 450 ευρώ, αντί για 300.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμα ότι είναι εφικτές οι πληρωμές χωρίς όριο, εφ' όσον ο δικαιούχος έχει λογαριασμό στην ίδια τράπεζα με τον καταθέτη, ενώ ελεύθερες περιορισμών είναι γενικά οι μεταφορές χρημάτων μεταξύ λογαριασμών που ανήκουν στην ίδια τράπεζα. Ελεύθερες  είναι όμως και οι μεταφορές χρημάτων σε λογαριασμούς άλλων τραπεζών για εμπορικές συναλλαγές, μέχρι όμως του ορίου των 5.000 ευρώ. Αντίθετα, αν κάποιος θέλει να προχωρήσει σε μεταφορά μεγαλύτερου ποσού από μία τράπεζα σε μία άλλη (από 5.000 μέχρι και 200.000 ευρώ) θα πρέπει ο πελάτης της τράπεζας να υποβάλει αίτηση στην ειδική επιτροπή που έχει συστήσει το υπουργείο Οικονομικών, και αυτή να εγκριθεί (η έγκριση γίνεται εντός 24 ωρών). Δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί οι λεπτομέρειες για το πώς θα κατατίθενται τα αιτήματα προς την επιτροπή. Πάντως, οι πληρωμές μισθοδοσίας μπορούν να γίνονται χωρίς κανέναν περιορισμό.

Πολλά ερωτηματικά προκαλεί στους πελάτες το τι ισχύει με τις επιταγές. Η εξαργύρωση επιταγών δεν είναι εφικτή λόγω των περιορισμών, όμως η κατάθεση επιταγών είναι εφικτή, εφ' όσον η επιταγή κατατεθεί στην ίδια τράπεζα από την οποία θα αναληφθούν τα ποσά. Αν όμως η επιταγή κατατεθεί σε άλλη τράπεζα, τότε υπόκειται στα περιοριστικά μέτρα. Σε αυτήν την περίπτωση, χρειάζονται σχετικά αποδεικτικά στοιχεία. Σημειώνεται, πάντως, ότι κυβερνητικές επιταγές και επιταγές της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου μπορούν να κατατεθούν σε οποιαδήποτε τράπεζα.

Όσο για την έκδοση επιταγών, αυτή υπόκειται στα περιοριστικά μέτρα, αν και είναι εφικτό να γίνουν με αυτόν τον τρόπο πληρωμές για συναλλαγές και για μισθολόγιο.

Ακόμα, οι επιταγές που εκδόθηκαν από ένα Συνεργατικό Ίδρυμα μπορούν να κατατεθούν σε ένα άλλο Συνεργατικό Ίδρυμα, καθώς αυτά αντιμετωπίζονται ως ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Όσον αφορά τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πληρωμές σε λογαριασμούς της ίδιας τράπεζας, αλλά και εκτός τράπεζας, με κάποιους περιορισμούς. Οι κάρτες μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν στο εξωτερικό, υπό τον όρο ο κάτοχος της κάρτας να μην ξεπεράσει το μηνιαίο όριο των 5.000 ευρώ ανά άτομο.

Τέλος, σχετικά με τη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό, επιτρέπονται χωρίς περιορισμούς οι μεταφορές για εμπορικές συναλλαγές μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ. Από αυτό το ποσό μέχρι και τις 200.000 ευρώ, όπως ισχύει και με τις μεταφορές εντός της Κύπρου, απαιτείται η έγκριση της αρμόδιας επιτροπής, που δίνεται εντός 24 ωρών. Οι περιορισμοί αυτοί ισχύουν και για τους τουρίστες που επισκέπτονται την Κύπρο.

Ωστόσο, οι Κύπριοι που ταξιδεύουν στο εξωτερικό δεν μπορούν να έχουν μαζί τους ποσό μεγαλύτερο των χιλίων ευρώ. Πάντως, δεν υπάρχουν περιορισμοί για τα εμβάσματα που γίνονται από το εξωτερικό στην Κύπρο.