Ανοικτή η ημερομηνία αναχώρησης της τρόικας

Ανοικτή άφηναν αργά χθες το βράδυ την ημερομηνία αναχώρησης του Πόλ Τόμσεν, του Ματθίας Μορς και του Κλάους Μαζούχ από την Αθήνα στελέχη των ΔΝΤ και ΕΚΤ, μη όντας σε θέση να επιβεβαιώσουν το εάν οι επικεφαλής της τρόικας θα φύγουν από την χώρα μας την Παρασκευή.

Τα στελέχη της τρόικας θέλησαν να αποφύγουν να δώσουν δραματικούς τόνους στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και στις διαφορές που έχουν προκύψει σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα.

"Υπάρχουν πάντα δύσκολα θέματα, σε κάθε επανεξέταση σε κάθε χώρα", δήλωσε σε ερώτηση του news.gr στέλεχος του Ευρωσυστήματος, ενώ επιβεβαίωσε πως η προσοχή είναι στραμμένη στο θέμα των εσόδων, στις ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και στη δημόσια διοίκηση.

"Η μεταρρύθμιση του φορολογικού μηχανισμού και η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα", είναι σίγουρα ζητήματα αιχμής προσέθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στο news.gr ότι τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας και τα στελέχη των υπουργείων κάλυψαν χθες Τρίτη μεγάλο μέρος της απόστασης και εξέφρασε την πεποίθηση πως τα εκκρεμή ζητήματα θα διευθετηθούν σε κάποιο βαθμό.

Σε ερώτηση για το θέμα στο οποίο η τρόικα κρατά την πλέον αδιάλλακτη στάση το κυβερνητικό στέλεχος δεν θέλησε να απαντήσει επιβεβαίωσε ωστόσο πως  οι ρυθμίσεις για τα χρέη σε Εφορίες και Ασφαλιστικά Ταμεία, το θέμα του χαρατσιού το οποίο η τρόικα θέλει να πληρώνεται μέσω ΔΕΗ, η κινητικότητα των 25.000 δημοσίων υπαλλήλων και θέματα σχετικά με την πορεία των εσόδων και την εκτέλεση του προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης είναι στα ζητήματα αιχμής.