Ραντεβού – εξπρές με την τρόικα θέλει ο Σαμαράς

Η αναβολή του ραντεβού που αποφάσισε το πρωθυπουργικό επιτελείο με την τρόικα ήταν ένα σαφές μήνυμα και προς τους υπουργούς και προς την τρόικα ότι ο κ. Σαμαράς αφενός δεν θα μείνει να διαπραγματεύεται έως τα μεσάνυκτα, όπως γινόταν στο παρελθόν, με τους επικεφαλής της τρόικας και να αναλώνει το προσωπικό – πολιτικό του κεφάλαιο και αφετέρου ότι οι κόκκινες γραμμές σε ορισμένα θέματα, που έχουν περισσότερο πολιτική σημασία και όχι ουσιώδη οικονομική διάσταση θα πρέπει να γίνονται ανεκτές από τους δανειστές. Και ξαφνικά σχεδόν όλα τα θέματα άρχισαν να βρίσκουν το δρόμο τους, όπως πληροφορείται το news, από το απόγευμα και μετά. "Μπορεί να απομείνουν τεχνικές  λεπτομέρειες αλλά το πακέτο θα κλείσει αύριο το απόγευμα στη συνάντηση του πρωθυπουργού με την τρόικα", αναφέρει κορυφαίος υπουργός. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι και το θέμα των κόκκινων δανείων και το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ταμεία και εφορίες έχουν συμφωνηθεί, ενώ το μόνο που θα μείνει ανοικτό είναι το θέμα του φόρου ακινήτων το οποίο δεν αποτελεί  προαπαιτούμενο και θα πρέπει να κλείσει  μαζί με το νέο φορολογικό στα τέλη Μαϊου, ώστε να μην επιμείνει η τρόικα, τότε,  για τη διατήρηση του χαρατσιού της ΔΕΗ. 

Στη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό που έγινε το απόγευμα της Τρίτης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Μανιτάκης  ανέφερε ότι "έχει ενσωματωθεί για το Δημόσιο το σύνολο των παρατηρήσεων της τρόικας και πως ουσιαστικά έχει κλείσει  το 99% του σχεδίου". Επί της ουσίας πρόκειται για σχέδιο που προβλέπει την απομάκρυνση όπως έγραφε εδώ και μέρες το news για δέσμευση απομάκρυνσης 5-6000 επίορκων, δέσμευση για κατάργηση οργανικών θέσεων που οδηγεί σε βάθος χρόνου σε υποχρεωτικές απομακρύνσεις δημοσίων υπαλλήλων - οι οποίοι θα είναι ισάριθμοι των επιόρκων - και το Σεπτέμβριο με βάση τα τελικά σχέδια να προκύψουν και οι υπόλοιπες θέσεις. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να κερδίσει χρόνο και η τρόικα συμφωνεί "ποιούμενη την ανάγκη φιλοτιμία".

Κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν ότι  "όλοι γνωρίζουν ότι ο κ. Μανιτάκης δεν θα ξανασυναντηθεί με την τρόικα- ούτε και σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων- ενώ όλο το παιχνίδι γίνεται από τον στενό συνεργάτη του κ. Σαμαρά, Βαρτζόπουλο"  και πως η επικοινωνία θα γίνεται μέσω e-mails. Το στοίχημα είναι να εξασφαλιστεί η επόμενη δόση του Μαρτίου και του  Απριλίου χωρίς απώλειες  και μετά όπως όλα δείχνουν το θέμα  "θα λυθεί από τη ζωή και τον ανασχηματισμό". Το σχέδιο θα συμφωνηθεί έως το μεσημέρι της Τετάρτης αναφέρουν οι ίδιες πηγές.  

Πιθανόν να απομένουν ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες  για θέματα που δεν είχαν βρεθεί ισοδύναμα, όπως η αύξηση των εισιτηρίων στο μέτρο αλλά τα ζητήματα αυτά μπορούν να κλείσουν και μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό  -λέει κορυφαίος υπουργός , χωρίς να καθυστερήσει η δόση. Επί της ουσίας αν επιβεβαιωθούν οι συγκλίνουσες  πληροφορίες που μεταδίδουν οι περισσότεροι υπουργοί και δεν  αποδειχθούν προσδοκίες για μια ακόμη φορά, τότε ο κ. Σαμαράς  που καθυστέρησε να πάει και στη Σύνοδο Κορυφής, θα δείξει ότι είχε συμφωνία με την τρόικα και δεν θα έχει προβλήματα με τους Ευρωπαίους, αλλά αντιθέτως θα πάρει και εύσημα.