Στουρνάρας: Φέτος θα κριθεί αν αποφύγαμε τη χρεοκοπία

Πρέπει να αντισταθούμε... είναι πολύ νωρίς για να ανακηρύξουμε νίκη” δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Reuters.

Όπως τονίζει, φέτος θα κριθεί αν η Ελλάδα απέφυγε οριστικά τη χρεοκοπία ενώ υπογραμμίζει τον κίνδυνο που θα προκύψει εάν επιβραδυνθεί ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων. “Αντιμετωπίζουμε τεράστια κρίση, δεν έχουμε βγει από τη φλεγόμενη ζώνη της χρεοκοπίας. Πάμε καλύτερα αλλά δεν έχουμε διαφύγει τον κίνδυνο” αναφέρει.

“Αυτό που με τρομάζει είναι η πίεση από την κοινωνία, τα μέσα ενημέρωσης και κάποια κοινοβουλευτικά κόμματα” αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών ενώ υπενθυμίζει τις θετικές κρίσεις για την πρόοδο της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους ετέρους.

Ενώ δεν παραλείπει να επανέλθει στο ενδεχόμενο νέας απομείωσης του ελληνικού χρέους.

Παρ' όλα αυτά αποκλείει νέα επαναγορά χρέους ή κούρεμα σε ομόλογα του επίσημου τομέα και τονίζει πως μια νέα ελάφρυνση μπορεί να προκύψει από μείωση των επιτοκίων δανεισμού.

Χαρακτήρισε “αγκάθι” το θέμα της ανεργίας και ζήτησε υπομονή και αλληλεγγύη από τον κόσμο για ακόμη ένα χρόνο. Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι η ανεργία θα πάρει περισσότερο χρόνο για να μειωθεί, μετά την ανάκαμψη της οικονομίας η οποία αναμένεται στα τέλη του 2013. Το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 4,5% φέτος, το έκτο συνεχόμενο έτος ύφεσης.

Αναφορικά με τις πιέσεις που δέχεται προσωπικά ο ίδιος, είπε: “δεν θα είμαι εγώ εκείνος που θα καταστρέψει ό, τι επιτύχαμε τους τελευταίους έξι μήνες. Η αξιοπιστία είναι πολύ δύσκολο να χτιστεί και πολύ εύκολο να χαθεί”. 

Για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα τόνισε πως βαίνει προς ολοκλήρωση μετά από κύμα συγχωνεύσεων και ίσως μη χρειαστούν όλα τα 50 δις ευρώ που προβλέπονται στο μνημόνιο γι' αυτόν το σκοπό. "Δεν έχει ληφθεί υπόψη η συνέργεια Εθνικής-Eurobank, δεν έχει ληφθεί υπόψη η συνέργεια Εμπορικής-Alpha. Δεν έχει ληφθεί υπόψη η συνέργεια Πειραιώς, Αγροτικής και Γενικής. Ίσως τελικά να χρειαστούν και λιγότερα από 50 δισ. ευρώ", είπε ο Στουρνάρας. Ξεκαθάρισε δε πως το κράτος δεν επιθυμεί να διευθύνει κρατικοποιημένες τράπεζες. "Εάν χρειαστεί θα τις αναλάβει, αλλά μόνο για να τις εποπτεύει και όχι για να ασκεί διοίκηση", αποσαφήνισε σχετικά.

Στουρνάρας στη Handelsblatt: Δεν αποκλείονται τα ευρωομόλογα

Σε δεύτερη συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα Der Handelsblatt, εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία μπορεί ως το τέλος του έτους να ξεπεράσει την ύφεση και το 2014 να είναι το έτος κατά το οποίο θα αρχίσει να αυξάνεται σταθερά το εγχώριο ΑΕΠ.

Ο κ. Στουρνάρας εκφράζει ακόμη την ελπίδα, το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα να μην περιοριστεί στις προβλέψεις του προγράμματος, αλλά να υπάρξει και ένα μικρό κέρδος.

Αναφερόμενος στην προοπτική της Ευρωζώνης, ο Γιάννης Στουρνάρας κάνει λόγο για ανάγκη οικονομικής ολοκλήρωσης και δημιουργίας μιας πραγματικής οικονομικής ένωσης. Ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγων.

Δεχόμενος τα συγχαρητήρια του συντάκτη της εφημερίδας για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι τα συγχαρητήρια ανήκουν στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος, όπως λέει, φρόντισε ώστε να συμμετέχουν όλοι οι υπουργοί. “Μόνος δεν θα τα είχα καταφέρει”, δηλώνει και σε σχόλιο ότι έχει την πιο άχαρη δουλειά στην Ελλάδα, απαντά χαριτολογώντας: “Όχι, στον κόσμο!”.