Νέο κούρεμα του χρέους προανήγγειλε ο Γ. Στουρνάρας

“Ευπρόσδεκτο” χαρακτήρισε ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, κατά το τελευταίο Eurogroup πέρασε μια διάταξη στη συμφωνία που ορίζει ότι αν επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα στην Ελλάδα, τότε θα υπάρξει και νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, το οποίο μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους όπως μετακύλιση τόκων και χρεολυσίων.

Ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στη ΝΕΤ, είπε ότι “η τρόικα τα ήθελε όλα από μισθούς και συντάξεις” αλλά η κυβέρνηση δεν επέτρεψε κάτι τέτοιο.

Δεν παρέλειψε πάντως να στείλει μήνυμα προς όλους τους υπουργούςνα εφαρμόσουν "το πρόγραμμα για να μην πάρουμε άλλα μέτρα".

Αναφορικά με το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ανέφερε ότι παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία “εκτελέστηκε σχεδόν όπως ο αρχικός στόχος”. Όσον αφορά στα έσοδα είπε ότι “υστερούμε στα έσοδα γιατί η ύφεση είναι μεγαλύτερη” ενώ παραδέχτηκε ότι “δεν επιτύχαμε στην πάταξη της φοροδιαφυγής”. Είπε, πάντως, ότι από του χρόνου η κυβέρνηση αναμένει έσοδα 3,5 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Σε ερώτηση σχετικά με τη φορολόγηση των ακινήτων ανέφερε ότι τα ακίνητα είναι "υποφορολογημένα σε σχέση με τις ανάγκες της χώρας".
 
“Όχι, δεν φοβάμαι μια κοινωνική έκρηξη” αναφέρει κατηγορηματικά ο υπουργός Οικονομικών, σχετικά με τις πρόσφατες επιθέσεις κατά των γραφείων πολιτικών κομμάτων αλλά και δημοσιογράφων τις οποίες χαρακτηρίζει “θλιβερή εξέλιξη και καταδικαστέα”. Τονίζει όμως ότι “η δημοκρατία δεν απειλείται, είναι πολύ ισχυρή”. Και καλεί όλα τα κόμματα “να το καταδικάσουν απερίφραστα”. Εκτιμά δε πως οι επιθέσεις δεν σχετίζονται με τις πιέσεις στην ελληνική κοινωνία, “η έχει δείξει ανοχή, καταλαβαίνει ότι τα μέτρα είναι αναγκαία”.

Αναφορικά με τα οικονομικά εκτίμησε ότι “δεν είναι τα μέτρα που προκαλούν την ύφεση” αλλά το γεγονός ότι το μέχρι σήμερα “οικονομικό μοντέλο ήταν φούσκα και κατέρρευσε”.

“Τα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν” ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών. Τόνισε ότι από το δεύτερο εξάμηνο του 2013 περιμένει θετικό πρόσημο στο ΑΕΠ και παρ' ότι συνολικά σε βάθος έτους το πρόσημο θα είναι αρνητικό πρόσημο αλλά “το 2014 θα έχει θετικό πρόσημο όλο”.