Κατακόρυφη άνοδος 4,81% στο Χρηματιστήριο

Σε εντυπωσιακή άνοδο οδηγήθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς το κλίμα ήταν θετικό καθ'όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, μετά την απόφαση του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor's να αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην άνοδο αυτή διαδραμάτισαν οι τραπεζικές μετοχές, που εκτοξεύτηκαν σε αρκετές περιπτώσεις και πάνω από 10%.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 878,41 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 4,81%. Ο τζίρος κυμάνθηκε στα 64 εκατ. ευρώ και ο όγκος συναλλαγών στα 51 εκατ. τεμάχια.

Η "Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή" σχολιάζει: "Δυναμικό rebound για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά με πολύ υψηλά κέρδη τόσο για τον τραπεζικό κλάδο (+9,94%) όσο και για τη συντριπτική πλειοψηφία των δεικτοβαρών τίτλων με το Γενικό Δείκτη να καταγράφει σημαντικότατα κέρδη της τάξεως του 4,81% και την αξία των συναλλαγών να προσεγγίζει τα 65εκ€ παρουσιάζοντας ελαφρά βελτίωση συγκριτικά με το μέσο όρο των προηγουμένων συνεδριάσεων. Η άνοδος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην, αναμενόμενη μεν αλλά και αρκετά άμεση, αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας απο τον οίκο S&P, αλλά και στην ανακοίνωση της ΕΚΤ σύμφωνα με την οποία η Κεντρική Τράπεζα θα αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως collateral απο την 21η Δεκεμβρίου. Εντυπωσιακός για μια ακόμη συνεδρίαση ο τίτλος του ΟΤΕ με ημερήσια κέρδη της τάξεως του 7,53% και κλείσιμο πάνω απο τα 5€ (5,14€) ενώ υψηλά κέρδη προσέφεραν και οι μετοχές των Ελλάκτωρ, Μυτιληναίου και Frigoglass με ημερήσια άνοδο της τάξεως του 7,91%, 6,44% και 8.79% αντίστοιχα".

Σε θετικό έδαφος κινούνται και οι ευρωπαϊκές αγορές, επηρεασμένες από την απρόσμενα υψηλή αύξηση του δείκτη επενδυτικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία. Ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύεται κατά 0,26%, ο FTSE στο Λονδίνο κατά 0,63% και ο CAC 40 στο Παρίσι κατά 0,37%.

Μικρή πτώση καταγράφουν οι δείκτες της Γουολ Στριτ στο άνοιγμα της συνεδρίασης, με τον Dow Jones να υποχωρεί κατά 0,10%.

Κατά 0,38% ενισχύεται εν τω μεταξύ το ευρώ έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,3277.