Η Standard & Poor’s αναβάθμισε την Ελλάδα σε Β-

Σε αναβάθμιση της Ελλάδας προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standar&Poors. Σύμφωνα με ανακοίνωση του οίκου η Ελλάδα αναβαθμίζεται από την κατηγορία της επιλεκτικής χρεοκοπίας σε Β- με τις προοπτικές να είναι σταθερές.

Κατά τον οίκο η αιτία της αναβάθμισης είναι η ολοκλήρωση της επαναγοράς των ομολόγων.

Σημειώνεται πως ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's είχε υποβαθμίσει στις 6 Δεκεμβρίου την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας από την κατηγορία CCC στην οποία βρίσκονταν η χώρα, γεγονός που απέδωσε στην επαναγορά ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου.

Η υποβάθμιση της χώρας σε καθεστώς selective default ήταν αναμενόμενη καθώς η Κυβέρνηση είχε προειδοποιηθεί ήδη κατά την προπαρασκευή της επαναγοράς χρέους ότι η ανταλλαγή των νέων ελληνικών ομολόγων με ομόλογα του EFSF σε τιμές αισθητά χαμηλότερες της ονομαστικής αξίας των ομολόγων μετά το PSI θα συνεπαγόταν αναξιοπαθή (distressed) ανταλλαγή χρέους.

Ωστόσο, αν και αναμενόταν ότι μόλις ολοκληρωθεί η επαναγορά η S&P θα αναβάθμιζε ξανά την αξιολόγησή της Ελλάδας σε CCC ο οίκος έδωσε καλύτερο βαθμό στη χώρα μας δίνοντας στα ελληνικά ομολόγα αξιολόγηση B-.

"Η αναβάθμιση αντανακλά την άποψή μας για την ισχυρή αποφασιστικότητα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης να διατηρήσουν τη Ελλάδα ως μέλος της ευρωζώνης", αναφέρει ο S&P.

"Η προοπτική για τη μακροπρόθεσμη βαθμολόγηση είναι σταθερή, και εξισορροπεί την άποψή μας για τη δέσμευση της κυβέρνησης σε δημοσιονομική και διαρθρωτική προσαρμογή παρά τις οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει κατά την εφαρμογή της", σημειώνει ο διεθνής οίκος.