Εγκρίθηκε η δόση μαμούθ 52,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε το κρίσιμο Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης. Οι Ευρωπαίοι έδωσαν το πράσινο φως και τη Δευτέρα αναμένονται στην Ελλάδα τα 34,4 δισ. ευρώ.

Συνολικά η Ελλάδα θα λάβει 52,5 δισ. ευρώ μέχρι τον Μάρτιο, ενώ τη Δευτέρα στα δημόσια ταμεία θα μπουν 34,4 δισ. ευρω. Την εκταμίευση της δόσης περί τα μέσα Δεκεμβρίου είχε αποκαλύψει πρώτο το news.gr από τις αρχές Νοεμβρίου.

Από αυτό το ποσό τα 34,3 δισ. ευρώ τα 16 δισ. ευρώ θα πάνε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, 7 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού και 11,3 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της επαναγοράς χρέους.

Το Eurogroup αποφάσισε να χορηγήσει στην Ελλάδα συνολικά 52,5 δισ. ευρώ ποσό που θα καλύψει την επαναγορά χρέους, την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και την κάλυψη των αναγκών του Προϋπολογισμού για το 2012 και το 2013.

Α. Σαμαράς: Μια νέα μέρα για την Ελλάδα

Ικανοποιημένος για την απόφαση των Ευρωπαίων εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Με δήλωση του προσερχόμενος στη συνεδρίαση του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες υπογράμμισε ότι η αλληλεγγύη είναι ζωντανή και πρόσθεσε ότι πλέον δεν υπάρχουν σενάριο για έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η θυσίες των Ελλήνων δεν πήγαν χαμένες και σημείωσε ότι είναι μια νέα μέρα για την Ελλάδα και για την Ευρώπη.

Συνέντευξη θα δώσει ο Α Σαμαράς το απόγευμα (16.45) στις Βρυξέλλες για την εκταμίευση της δόσης.

Γιούνκερ: Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε διάφορα μέτρα

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλόντ Γιούνκερ δήλωσε πως το συμβούλιο έδωσε την τελική έγκριση για την εκταμίευση των 49,1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, ενώ κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών μετέδωσαν αμέσως μετά πως το συνολικό ποσό θα φθάσει στα 52,5 δισ. ευρώ (συν τα χρήματα από το ΔΝΤ). Ο Γιούνκερ τόνισε την πεποίθηση της Ευρωομάδας ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι σε καλό δρόμο και διαβεβαίωσε ότι θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα  για να μειωθεί το χρέος στο 124% του ΑΕΠ.

"Είμαστε πεπεισμένοι ότι το πρόγραμμα βρίσκεται και πάλι σε σταθερή βάση. Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε διάφορα μέτρα για να παραμείνει έτσι, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Χρήματα θα ρεύσουν προς την Ελλάδα από την επόμενη εβδομάδα", είπε.

Ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν τόνισε πως η σημερινή απόφαση σηματοδοτεί το τέλος της αβεβαιότητας για την Ελλάδα και ότι οι "Κασσάνδρες" για την Ελλάδα αποδείχθηκαν λάθος. "Η εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα θα επιτρέψει στη ρευστότητα να επιστρέψει", τόνισε.

Ο κ. Ρεν επεσήμανε ότι τα 34 δισ. θα φτάσουν στην Ελλάδα τις επόμενες μέρες, ενώ το υπόλοιπο ποσόν μέσα στους επόμενους μήνες.

Γ. Στουρνάρας: Το ταξίδι ξεκινά τώρα

"Το ταξίδι ξεκινά τώρα" δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας. "Είναι αυτό που περιμέναμε, λαμβάνοντας υπόψη το κόστος της εξαγοράς. Πρέπει τώρα να εφαρμοστούν οι αλλαγές οι οποίες είναι προς όφελος της ελληνικής οικονομίας" ανέφερε ο υπουργός οικονομικών.

Τον Ιανουάριο η απόφαση του ΔΝΤ για την εκταμίευση της δόσης

Τον Ιανουάριο αναμένεται να εγκριθεί η εκταμίευση της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας συνολικού ύψους 3,4 δισ. ευρώ.

Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αναφερόμενη στις αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα δήλωσε τα εξής:

«Χαιρετίζω την απόφαση του Eurogroup να υποστηρίξει το πρόγραμμα επαναγοράς χρέους της Ελλάδας και τις διαβεβαιώσεις ότι θα παράσχει πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους, εάν καταστεί απαραίτητο και εφόσον η Ελλάδα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό 2013. Αυτά τα βήματα θα διασφαλίσουν ότι το χρέος της Ελλάδας ως προς το ΑΕΠ θα μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και ουσιαστικά κάτω από 110% του ΑΕΠ το 2022.

Σε αυτή τη βάση, έχω την πρόθεση να προτείνω στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου την ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας. Περιμένω ότι η συνεδρίαση αυτή θα λάβει χώρα τον Ιανουάριο».

Η ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα

Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται: "Το Eurogroup χαιρετίζει το αποτέλεσμα του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων, το οποίο θα οδηγήσει σε ουσιαστική μείωση του ελληνικού χρέους.

Επιβεβαίωσε ότι αυτό μαζί με τις πρωτοβουλίες που συμφωνήθηκαν από το Eurogroup στις 27 Νοεμβρίου και την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, θα επαναφέρουν το ελληνικό δημόσιο χρέος σε βιώσιμο δρόμο, στο 124% του ΑΕΠ το 2020.

Η Ελλάδα και οι άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης είναι έτοιμες να λάβουν επιπλέον μέτρα, εάν είναι απαραίτητο, για να διασφαλίσουν ότι θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Τα κράτη μέλη εξουσιοδότησαν το EFSF να εκταμιεύσει την επόμενη δόση για ένα συνολικό ποσό 49,1 δισ. ευρώ. Η εκταμίευση θα γίνει σε αρκετές δόσεις, 34,3 δισ. ευρώ θα καταβληθούν στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες.

Το υπόλοιπο ποσό θα διατεθεί το πρώτο τρίμηνο του 2013. Ένα επιπλέον ποσό για την κάλυψη της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και τα κόστη εκκαθάρισης θα καταβληθούν τον Ιανουάριο του 2013. Δεύτερον, τα κεφάλαια για την κάλυψη της χρηματοδότησης του προϋπολογισμού θα εκταμιευθούν σε τρεις υπο-δόσεις που θα συνδέονται με την εφαρμογή συγκεκριμένων οροσήμων του μνημονίου κατανόησης η οποία θα συμφωνηθεί με την τρόικα.

Παροτρύνουμε ισχυρά τους Έλληνες πολίτες να διατηρήσουν τις προσπάθειές τους και να εφαρμόσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις".