Eurogroup: Αποφάσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Κρίσιμες αποφάσεις για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αναμένεται να λάβει το αυριανό Eurogroup στις Βρυξέλλες, προκειμένου να επιτευχτεί ο στόχος για την μείωση του ελληνικού χρέους στο 124% του ΑΕΠ έως το 2020.

Το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων ολοκληρώθηκε χθες επιτυχώς, ωστόσο η διαδικασία δεν οδήγησε στον απόλυτο στόχο μείωσης του χρέους και σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν 5 δισ. ευρώ που χωρίζουν Eurogroup και ΔΝΤ από το στόχο βιωσιμότητας και ως εκ τούτου από την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 34,4 δισ. ευρώ.

Οι τελικές πολιτικές αποφάσεις για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα ληφθούν στο αυριανό Eurogroup στις Βρυξέλλες, στο οποίο θα μετάσχει και η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το κενό που χωρίζει τις δύο πλευρές θα καλυφθεί μέσα από την αύξηση των κονδυλίων που θα λάβει η Ελλάδα από το ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020  από τα 11 δισ. ευρώ στα 14 δισ. ευρώ, είτε μέσα από την καθολική αποδοχή των προσφορών που κατατέθηκαν στο πρόγραμμα επαναγοράς χρέους, κάτι που θα απαιτούσε δάνειο 13 δισ. ευρώ από 10 δισ. ευρώ που είναι σήμερα διαθέσιμα από τον EFSF. 

Οι επίσημες ανακοινώσεις για την επαναγορά ομολόγων θα γίνουν στις 9 το πρωί από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Πάντως, ήδη από χθες οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων στην δευτερογενή αγορά καταγράφουν πτώση με το 10ετές ομόλογο να διαπραγματεύεται με επιτόκιο χαμηλότερο του 13%, κάτι που έχει να συμβεί από το 2011.