Προτάσεις της ΚΕΔΕ για οικονομική απεξάρτηση των δήμων από το κράτος

Ζήτημα εθνικής σημασίας χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ) Γιώργος Πατούλης την αναδιοργάνωση του κράτους και την εξεύρεση ενός αποτελεσματικού μοντέλου συνεργασίας μεταξύ των δήμων και της κεντρικής κυβέρνησης, μιλώντας στο συνέδριο “Δήμοι και Επιχειρηματικότητα”, στο πλαίσιο του προγράμματος ανοικτών εκδηλώσεων ATHENS HILTON MONEY SHOW.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ άσκησε δριμεία κριτική, σημειώνοντας ότι από τη μεταπολίτευση ως σήμερα, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, η κεντρική κυβέρνηση ποτέ δεν είδε με καλό μάτι την Αυτοδιοίκηση, ποτέ δεν προώθησε ουσιαστικές πολιτικές, που θα διασφαλίσουν τη θεσμική, οικονομική και λειτουργική ανεξαρτησία του θεσμού.

Αναφερόμενος στην εξάρτηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας, προέταξε την ανάγκη για την προώθηση φορολογικών μεταρρυθμίσεων που θα επιφέρουν δημοσιονομική αποκέντρωση, που συνδέεται άμεσα με τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού του δημοσιονομικού συστήματος αλλά και των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας.

Ο Γιώργος Πατούλης κατέθεσε τις προτάσεις της ΚΕΔΕ, που είναι η μεταφορά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στους δήμους και η στήριξη των τοπικών πολεοδομικών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών και τουριστικών υποδομών. Ακόμη, η δημιουργία μηχανισμού ελέγχου και είσπραξης των ιδίων εσόδων των δήμων, καθώς και η μεταφορά του συνόλου ή του μεγαλύτερου μέρους των πόρων που εισέρχονται σε διάφορα ταμεία που έχουν δημιουργηθεί, όπως π.χ. το Πράσινο Ταμείο. Για να γίνουν πράξη όλα τα παραπάνω, σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, “θα πρέπει στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση να συμπεριληφθεί το άρθρο 102 και να ενταχθεί η έννοια του 'τοπικού φορολογικού εσόδου'”.