Θετική έκβαση στην επαναγορά αναμένουν στην κυβέρνηση

Θετική έκβαση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων αναμένουν κυβερνητικά στελέχη τα οποία αποκαλύπτουν πως τις επόμενες ώρες αναμένεται να δηλωθεί εκ μέρους των επενδυτών σημαντικό ενδιαφέρον για το βιβλίο προσφορών που έχει ανοίξει ο ΟΔΔΗΧ.

"Μέχρι τις 7 το απόγευμα θα μπει κρίσιμος όγκος προσφορών", τονίζουν και δεν αποκλείουν να υπάρξει και ολιγόωρη παράταση της διαδικασίας  εάν απαιτηθεί.

Το ποσοστό συμμετοχής των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα επαναγοράς θα αποφασιστεί στα σημερινά ΔΣ των ιδρυμάτων, ωστόσο κατά πληροφορίες οι εγχώριες τράπεζες θα μπουν από τους τελευταίους στη διαδικασία και αφού υπάρξει μια καλή εικόνα για το ύψος της συμμετοχής.

Οι  ξένοι  ομολογιούχοι έχουν ήδη σε μεγάλο ποσοστό εγγραφεί στο βιβλίο προσφορών και αναμένεται πως τελικά θα μετάσχουν με ομόλογα  ονομαστικής αξίας περίπου 22 δισ. ευρώ. 

Το ύψος της συμμετοχής τους θα κρίνει πόσα απο τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών ύψους 15 δισ. ευρώ θα δηλωθούν στο βιβλίο προσφορών.

Αν η προσφορά ξεπεράσει το στόχο των 30 δισ. ευρώ τις τελικές αποφάσεις για το ποιος θα λάβει προτεραιότητα πληρωμής στη διαδικασία θα τις λάβει το Eurogroup και ο EFSF το οποίο χρηματοδοτεί την επαναγορά.

Πάντως πληροφορίες αναφέρουν πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν αποκλείεται η Ελλάδα να πάρει από τον EFSF δάνειο μεγαλύτερο των 10 δισ. ευρώ, ώστε να καλύψει το σύνολο των ομολόγων του βιβλίου προσφορών.