Πολιτικό θρίλερ κρύβει το εγχείρημα της επαναγοράς ομολόγων

Παρατείνεται η αβεβαιότητα καθώς η υλοποίηση της συμφωνίας του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας συνδέεται με το αποτέλεσμα της επαναγοράς χρέους (buy-back) που θα επιχειρήσει η κυβέρνηση ως τις 13 Δεκεμβρίου.

Αν και πήραμε βαθιά ανάσα με το πράσινο φως που άναψε για την εκταμίευση των δόσεων του 2012 συνολικού ύψους 43,7 δις. ευρώ, το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους που παραμένει άλυτο υπονομεύει τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας.

Το ΔΝΤ, πάντως, όπως αναφέρει η εφημερίδα "Βήμα της Κυριακής", πιέζει για οριστική λύση δεν ανησυχεί καθώς θεωρεί ότι αν η επαναγορά δεν αποδώσει τα αναμενόμενα, θα οδηγήσει σε "κούρεμα" των δανείων που μας έχουν χορηγήσει οι Ευρωπαίοι, ο επίσημος τομέας όπως αποκαλείται, κάτι που όμως η Γερμανία δεν επιθυμεί να συμβεί πριν από τις γερμανικές εκλογές στις αρχές του προσεχούς φθινοπώρου.

Όπως εξηγούν κορυφαίες πηγές του Ταμείου από την Ουάσινγκτον, "αν δεν πετύχει η επαναγορά, θα επεξεργαστούμε εκ νέου ένα "κούρεμα" του επίσημου τομέα, ώστε να γίνει βιώσιμο το χρέος. Αυτή είναι η θέση όλων των εμπλεκομένων, Ευρωπαίων και ΔΝΤ. Δεν μπορούμε να πάμε στο διοικητικό συμβούλιο χωρίς μελέτη βιωσιμότητας του χρέους. Αυτοί είναι οι κανόνες του Ταμείου. Και οι Ευρωπαίοι το γνωρίζουν".