Φέκτερ: Ο νέος πρόεδρος του Eurogroup να είναι πρωθυπουργός

Ο επόμενος πρόεδρος του Eurogroup θα πρέπει να είναι επικεφαλής κυβέρνησης, δήλωσε σήμερα η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, επικεφαλής του Eurogroup από το 2005, επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι θα αποχωρήσει από την προεδρία στο τέλος του χρόνου. Ο Γιουνκέρ είναι επίσης πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου καθώς και υπουργός Οικονομικών της χώρας, γεγονός που προσδίδει ακόμη μεγαλύτερο κύρος στο ρόλο του.

Ερωτηθείσα αν επιθυμούσε να τον διαδεχτεί, η Φέκτερ απάντησε: "Αυτή είναι μία θέση για επικεφαλής κυβέρνησης και όπως γνωρίζετε δεν είμαι επικεφαλής κυβέρνησης. Οι υπεύθυνοι θα αποφασίσουν πως θέλουν να το χειριστούν".

Ο διπλός ρόλος του Γιουνκέρ δημιούργησε έναν βολικό δεσμό ανάμεσα στους 17 υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και τους επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων, που τελικά λαμβάνουν τις σημαντικότερες αποφάσεις, καθώς λειτούργησε ως γέφυρα ανάμεσά τους.

Η Συνθήκη της ΕΕ δεν θέτει προϋποθέσεις για τον επικεφαλής του Eurogroup, ορίζοντας μόνο ότι το πρόσωπο αυτό θα πρέπει να επιλεγεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης μέσω πλειοψηφίας και η θητεία του θα έχει διάρκεια δυόμιση χρόνια.

Νωρίτερα φέτος, όταν διαφάνηκε ότι ο Γιουνκέρ ενδεχομένως να παραιτηθεί, πολλά ονόματα ακούστηκαν ως πιθανοί διάδοχοί του μεταξύ των οποίων και του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του φινλανδού πρωθυπουργού Γιούρκι Κατάινεν-πρώην υπουργού Οικονομικών-και του Μάριο Μόντι, πρωθυπουργού της Ιταλίας.

Το Eurogroup είναι ένα από τα ισχυρότερα όργανα της ΕΕ και έχει λάβει ή προετοιμάσει ορισμένες από τις πιο σημαντικές αποφάσεις για την κρίση χρέους κατά την τελευταία τριετία, περιλαμβανομένων των πακέτων διάδωσης για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.