Επιμένει στην αποχώρησή του από το Eurogroup ο Γιούνκερ

Δε φαίνεται να αλλάζει γνώμη σχετικά με την επικείμενη αποχώρησή του στις αρχές του 2013 από την ηγεσία του Eurogroup ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, παρά τις πιέσεις που δέχεται να παραμείνει στο πόστο του τουλάχιστον μέχρι τις γερμανικές εκλογές του φθινοπώρου.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Handelsblatt, ο Γιούνκερ έχει μιλήσει με αρκετούς υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης τις τελευταίες μέρες, και δείχνει αμετάπειστος.

Το πρόβλημα, σημειώνει η Handeslblatt, είναι ότι δεν υπάρχει ακόμα διάδοχη κατάσταση. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λέγεται πως προαλείφεται για τη θέση του προέδρου του Eurogroup, όμως αφ'ενός κάτι τέτοιο θα σήμαινε την αποχώρησή του από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, κάτι που δεν επιθυμεί, αφ'ετέρου το σενάριο αυτό προσκρούει στην αντίδραση της Γαλλίας, που βλέπει τον Σόιμπλε σαν σκληροπυρηνικό εκπρόσωπο των γερμανικών συμφερόντων.

Εξάλλου, σε κάθε περίπτωση η γερμανική πλευρά θα προτιμούσε να διεξαχθούν πρώτα οι εκλογές του φθινοπώρου και μετά να τεθεί το θέμα της διαδοχής του Γιούνκερ, κάτι που πλέον είναι πολύ αμφίβολο.

“Δεν ξέρουμε ακόμα αν ο Σόιμπλε είναι υποψήφιος για τη θέση”, δηλώνει στη Handelsblatt Ευρωπαίος διπλωμάτης, καθώς και ο ίδιος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κρατά κλειστά τα χαρτιά του, επιτείνοντας την αγωνία.