Μπόφινγκερ: Το Grexit θα ήταν μία βουτιά σε παγωμένα νερά

H επιμονή να συνεχιστεί στην Ελλάδα η ως τώρα ακολουθούμενη πολιτική για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, και ιδίως η αύξηση των φόρων και του ΦΠΑ, δεν ταιριάζουν στην οικονομική της κατάσταση, επισημαίνει σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο παγκοσμίου φήμης Γερμανός καθηγητής οικονομίας Πέτερ Μπόφινγκερ, μέλος της λεγόμενης Επιτροπής Σοφών της γερμανικής κυβέρνησης.

Η άποψή μου, προσθέτει ο κ. Μπόφινγκερ είναι ότι πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα ένας χρόνος, ώστε να εκκινήσει η οικονομία της.

Στην συνέντευξή του ο Γερμανός καθηγητής αναφέρεται στα λάθη που έχουν γίνει σε σχέση με την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην χώρα μας και στο ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες ενός Grexit για την Ελλάδα, την Ευρωζώνη αλλά και όλη την Ευρώπη.

“Κατά τη γνώμη μου το Grexit είναι η χειρότερη δυνατή λύση για την Ελλάδα, τις άλλες χώρες και για ολόκληρη την Ευρώπη. Για την Ελλάδα είναι μια κακή λύση διότι είναι μια βουτιά σε παγωμένα νερά και διότι είναι μεγάλος ο κίνδυνος, αν η κυβέρνηση δεν συμπεριφερθεί (δημοσιονομικά) πειθαρχημένα, υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγηθεί σε υψηλό πληθωρισμό και ίσως ακόμα και σε υπερπληθωρισμό. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος από ένα Grexit”, εξηγεί ο κ. Μπόφινγκερ.

Για το κρίσιμο θέμα του ελληνικού χρέους υποστηρίζει πως η γερμανική κυβέρνηση δεν θα δεχόταν διαγραφή μέρους του, όμως θα μπορούσε να γίνει μία παράταση της αποπληρωμής του, κάτι που όπως λέει είναι αναγκαίο.