Ικανοποίηση στους επενδυτές από τους όρους επαναγοράς

Την ικανοποίηση των επενδυτών για τους όρους επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων "βλέπουν" παράγοντες της αγοράς που εκτιμούν ότι το Δημόσιο θα καταφέρει να συγκεντρώσει ποσό μεγαλύτερο των 30 δισ. ευρώ που ζητάει, χωρίς να χρειαστεί η συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων.

Μάλιστα θεωρούν ότι οι όροι που ανακοινώθηκαν είναι πολύ καλύτεροι από τους αναμενόμενους, ενώ υπάρχει και ενδιαφέρον μικροεπενδυτών να μπουν στην επαναγορά.

Όπως αναφέρει στο news.gr ο Κωνσταντίνος Μπούκας υπεύθυνος του τμήματος ομολόγων της BETA Χρηματιστηριακής: "Οι όροι είναι καλύτεροι από ότι περίμενε η αγορά" και εξηγεί ότι οι τιμές είναι υψηλότερες από τις αναμενόμενες.

Μάλιστα εκτίμησε ότι το πρόγραμμα επαναγοράς θα ολοκληρωθεί με επιτυχία καθώς παρατηρείται σημαντική κινητικότητα, ενώ επεσήμανε ότι είναι βέβαιο ότι το Δημόσιο θα καταφέρει να συγκεντρώσει περισσότερα από τα 30 δισ. ευρώ που ζητάει. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τμήματος ομολόγων της  BETA Χρηματιστηριακής το πρόγραμμα θα κλείσει άνετα μέχρι την Παρασκευή χωρίς να χρειαστεί η συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων.

Αποκάλυψε ακόμη πως υπάρχει ενδιαφέρον από μικροεπενδυτές να μετέχουν στην επαναγορά καθώς έχουν αγοράσει ομόλογα το καλοκαίρι σε χαμηλές τιμές, ωστόσο αναμένονται οδηγίες από την Τράπεζα της Ελλάδος σχετικά με το εάν είναι δυνατή η συμμετοχή τους στην εθελοντική επαναγορά.

Νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι η Ελλάδα προσκαλεί στην ανταλλαγή κρατικών τίτλων μέχρι του ποσού των 10 δισ. ευρώ. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν εξαμηνιαίους τίτλους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας(EFSF), οι οποίοι θα εκδοθούν αποκλειστικά για το πρόγραμμα επαναγοράς χρέους. Η ελάχιστη τιμή ορίστηκε στο 30,2 έως 38,1% του αρχικού ποσού και η μέγιστη στο 32,2% έως 40,1%, ανάλογα με την λήξη του χρεογράφου.