Ψάχνουν να δικαιολογήσουν τα 10 δισ. της επαναγοράς ομολόγων

Ένα νέο πονοκέφαλο καλούνται να λύσουν στο οικονομικό επιτελείο. Πρόκειται για το μείζον θέμα της χρηματοδότησης της επαναγοράς ομολόγων, για την οποία φαίνεται ότι δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει από πού θα προέλθει.

Πληροφορίες του news.gr αναφέρουν ότι τα επιπλέον χρήματα, που απαιτούνται για να πληρώσει η χώρα μας την επαναγορά ομολόγων, επιχειρείται να δικαιολογηθούν από τους εταίρους – δανειστές μας, ως επιπλέον δάνειο μεν από τον EFSF, αλλά με χρήματα, που προέρχονται από συγκεκριμένες εξοικονομήσεις, οι οποίες προέκυψαν. Εξ ου, άλλωστε, και αυτό που ψήφισαν οι Γερμανοί βουλευτές το πρωί : υπέρ μιας βοήθειας 44,5 δισ. προς τη χώρα μας, χωρίς να γίνει αναφορά για το θέμα της χρηματοδότησης της επαναγοράς.

Για το σκοπό αυτό, το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε έκτακτη, άτυπη τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group, όπου συζητήθηκε σχετικά το θέμα. Όλα αυτά, τρεις μέρες πριν από την ανακοίνωση από τον ΟΔΔΗΧ των λεπτομερειών για το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων. Αργά το απόγευμα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρίστος Σταϊκούρας, είχε συνάντηση με τον επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, ώστε να αποτιμηθεί η κατάσταση, μετά και τις επαφές, που έχουν ήδη γίνει τόσο με τις ελληνικές τράπεζες, όσο και με τους ξένους κατόχους ελληνικού χρέους (πιστωτικά ιδρύματα και hedge funds).