Γ. Στουρνάρας: “Απομακρύναμε το νέφος της χρεοκοπίας”

Με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup για το ελληνικό χρέος απομακρύναμε οριστικά το τοξικό νέφος της χρεοκοπίας που δηλητηρίαζε την οικονομική και κοινωνική ζωή, λέει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής" ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Ο υπουργός τονίζει τη σημασία επιτυχίας του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων, προαναγγέλλει γενικευμένη εφαρμογή του "πόθεν έσχες" και την κατάργηση του ανασταλτικού χαρακτήρα των ποινών για τις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Ο κ. Στουρνάρας εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι στις 13 Δεκεμβρίου η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση του δανείου και επισημαίνει ότι "η προσπάθεια δεν τελειώνει με την έγκριση της δόσης από το Eurogroup".

"Η αναφορά στις μελλοντικές δυσκολίες δεν αναφέρεται σε νέα επώδυνα μέτρα", τονίζει κατηγορηματικά, προσθέτοντας ότι "οι Έλληνες πολίτες έχουν προσφέρει είναι ήδη αρκετά".

Για το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, αφού επαναλαμβάνει ότι θα γίνει σε εθελοντική βάση, σημειώνει ότι "εμείς θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε η συμμετοχή στην επαναγορά ομολόγων να είναι η μέγιστη δυνατή".

"Πολλά από τα εν λόγω ομόλογα έχουν αποτυπωθεί στους ισολογισμούς των κατόχων τους σε πολύ χαμηλότερη τιμή από την τιμή της ανταλλαγής", σημειώνει ο Γιάννης Στουρνάρας.

Για το φορολογικό, ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι θα κλείσει το παράθυρο εξαιρέσεων ορισμένων δαπανών από το "πόθεν έσχες", όπως για παράδειγμα η αγορά μετοχών, ενώ το "πόθεν έσχες" θα επαναξετασθεί στο σύνολό του με αναπτυξιακά όσο και κοινωνικά κριτήρια.

Τέλος, για το "ποινολόγιο" της Εφορίας, αναφέρει πως η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να θεσπίσει "για σημαντικές περιπτώσεις φοροδιαφυγής ποινές που να μην έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα".