Χατζηδάκης: Αλλαγή κλίματος στο ενδιαφέρον των ξένων επιχειρήσεων

Αισιόδοξος παρουσιάστηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, για τα αποτελέσματα της πολιτικής της τρικομματικής κυβέρνησης στο περιθώριο επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη, όπου πραγματοποίησε σειρά επαφών με επιχειρηματίες, επενδυτές και εκπροσώπους της ομογένειας.

"Η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει και μπορεί να το αποδείξει με πράξεις. Έχουμε ήδη αρκετά θετικά αποτελέσματα. Μειώσαμε το μέγεθος του Δημοσίου, μεταρρυθμίσαμε την αγορά εργασίας και απελευθερώσαμε σημαντικούς τομείς της οικονομίας. Τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας στο ακέραιο και αυτό το αναγνωρίζουν όλοι. Επιβεβαιώθηκε, άλλωστε, με τη συμφωνία των Εταίρων μας και του ΔΝΤ, για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους. Η Ελλάδα παραμένει στην Ευρωζώνη και αυτή είναι αμετάκλητη απόφαση. Δεν τίθεται σε διαπραγμάτευση", τόνισε αποφασιστικά ο υπουργός.

Ταυτόχρονα, ο Κωστής Χατζηδάκης παρουσιάζεται πεπεισμένος ότι ο ελληνικός λαός στηρίζει, εκτιμά και αναγνωρίζει τις αλλαγές που συντελούνται.

Κ. Χατζηδάκης: Αλλάζει το κλίμα σε επιχειρηματικότητα, επενδύσεις

"Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδος, έχει διαμορφωθεί μια τρικομματική κυβέρνηση, η οποία, ανεξαρτήτως των ιδεολογικών προσανατολισμών του παρελθόντος, προωθεί τις μεταρρυθμίσεις. Έχουμε ήδη διανύσει ήδη τα 2/3 της διαδρομής, για να πετύχουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή και τώρα κάνουμε το τελευταίο μίλι, με σκοπό να μηδενίσουμε το πρωτογενές έλλειμμα, να αρχίσει να γίνεται βιώσιμο το χρέος και να ανοίξει ο δρόμος για την ανάκαμψη και έχουμε ήδη θετικές ενδείξεις πως πράγματι αλλάζει το κλίμα. Μεγάλες ξένες επιχειρήσεις ξεκίνησαν να βλέπουν την Ελλάδα διαφορετικά και έχουν  ανακοινώσει σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες. Από την άλλη μεριά, διεθνείς οργανισμοί, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, επιβεβαιώνουν την πρόοδο στην ανταγωνιστικότητα μας, σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Ο κ. Χατζηδάκης παρακολούθησε το ετήσιο επενδυτικό φόρουμ Capital Link και υποστήριξε τις στρατηγικές πρωθυπουργικές επιλογές για την ανάπτυξη.

"Η Ελλάδα έχει επανέλθει πλέον σε τροχιά, σημειώνοντας σημαντικές προόδους στους τομείς της αύξησης των εξαγωγών, της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας. Αναμένεται να ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις επενδύσεις και η διαδικασία ταχείας αδειοδότησης, Fast Track, η οποία διευκολύνει τους επενδυτές με την επίσπευση της έκδοσης των απαιτούμενων αδειών.

Οι τέσσερις πυλώνες στήριξης της ανάπτυξης

Τέσσερις είναι οι πυλώνες, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη στους οποίους είναι επιτακτικό να προωθήσει ρυθμίσεις η τρικομματική κυβέρνηση και κατόπιν να στηριχθεί σε αυτούς. Πρόκειται για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, την εθνική στρατηγική για τη διευκόλυνση των εξαγωγών, τη δημιουργία φιλικού κλίματος προς τις επιχειρήσεις και την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος της χώρας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε ακόμη στα μεγάλα έργα υποδομής καθώς και για την προώθηση επενδυτικών συνεργασιών με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Τέλος, υπογράμμισε το μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο απαριθμεί, όπως δήλωσε, 29 έργα στους τομείς των υποδομών και της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.