“Θα έρθουν επενδύσεις, δε θα γίνουν άλλες περικοπές”

Στο πρόγραμμα επαναγοράς χρέους επικεντρώνεται πλέον η προσοχή τόσο της Ευρώπης, όσο και της κυβέρνησης, καθώς αποτελεί το μοναδικό σημείο της απόφασης του Eurogroup που χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα, αφού πρόκειται για εθελοντική διαδικασία και επομένως δεν μπορεί να προβλεφθεί το αποτέλεσμά της.

Σημαντικό μέρος της συνέντευξης Τύπου του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, εστιάστηκε ακριβώς στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων. Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι η επιτυχία του προγράμματος αποτελεί "πατριωτικό καθήκον" και υπογράμμισε ότι "η επαναγορά ομολόγων πρέπει να πετύχει". Σε ερωτήσεις που δέχτηκε από δημοσιογράφους ξεκαθάρισε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία μπορούν από μόνα τους να αποφασίσουν για τη συμμετοχή τους ή μη και δε θα τους επιβληθεί καμία απόφαση, ενώ υποστήριξε ότι σε περίπτωση που το πρόγραμμα αποτύχει υπάρχει και plan B, το οποίο ωστόσο αρνήθηκε να αποκαλύψει.

Η δημόσια πρόταση της Ελλάδας για επαναγορά ομολόγων, πάντως, αναμένεται να ανακοινωθεί στις 3 Δεκεμβρίου. Πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναφέρουν πως η μέση τιμή επαναγοράς θα είναι στα 28,30 ευρώ, δηλαδή η μέση τιμή των 20 νέων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, λήξης από 24/2/2023 έως 24/2/2042, της 23ης Νοεμβρίου 2012.

Η επαναγορά θα χρηματοδοτηθεί με νέο δάνειο από τον EFSF το οποίο θα δοθεί ως μέρος του δεύτερου μηχανισμού στήριξης. Αν και το ύψος του δανείου προσδιορίζεται κοντά στα 10 δισ. ευρώ το τελικό ύψος θα αποφασισθεί από το Eurogroup και θα εξαρτηθεί από την ανταπόκριση των επενδυτών στη δημόσια πρόταση. Η κυβέρνηση εκτιμά, λοιπόν, ότι με 10 δισ. ευρώ θα αγοράσει ομόλογα ονομαστικής αξίας 30 δισ. ευρώ, ενώ εάν προσφερθούν ομολόγα μεγαλύτερης αξίας θα είναι στο χέρι των Ευρωπαίων εταίρων να αποφασίσουν το εάν θα χρηματοδοτήσουν μεγαλύτερη επαναγορά.

Καθίσταται πάντως σαφές σε κάθε περίπτωση πως η επαναγορά ομολόγων είναι εθελοντική και κανείς δε θα υποχρεωθεί να πουλήσει τα ομόλογά του.

Μεγάλη σημασία δίνει όμως το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών και στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα δοθεί προς διαβούλευση τις επόμενες μέρες και στο οποίο προβλέπονται μεταξύ άλλων η κατάργηση του αφορολογήτου για παιδιά, η πλήρης κατάργηση του αφορολογήτου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς και η κατάργηση ειδικών φορολογικών καθεστώτων, όπως είναι αυτά των αγροτών και των ναυτικών.

Σε συνέντευξή του το βράδυ στο δελτίο ειδήσεων του Mega, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι πρωταρχικός στόχος του νεόυ φορολογικού νομοσχεδίου θα είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, ενώ επεσήμανε ότι σε κάποιες περιπτώσεις θα υπάρξουν φορολογικές ελαφρύνσεις. Σημείωσε επίσης ότι η φορολογία των επιχειρήσεων θα μειωθεί κατά 7%, ενώ δεσμεύτηκε προσωπικά ότι δε θα υπάρξουν νέες περικοπές το 2013.

Όμως το σημαντικότερο, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, είναι ότι η απόφαση του Eurogroup απομακρύνει τη "δραχμική αβεβαιότητα", όπως την αποκαλεί, η οποία θεωρεί πως αποτελεί τον σημαντικότερο λόγο για τον οποίο πολλοί διστάζουν να επενδύσουν στη χώρα, ενώ απομακρύνει και τις καταθέσεις από τις ελληνικές τράπεζες. Ο Γιάννης Στουρνάρας ελπίζει ότι η άρση της αβεβαιότητας θα φέρει επενδύσεις στη χώρα και καταθέσεις πίσω στις τράπεζες, ενισχύοντας και τη ρευστότητα της αγοράς, που αποτελεί ένα από τα πάγια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια.