Πώς οι Ευρωπαίοι θα πείσουν το ΔΝΤ για την Ελλάδα

Σε συμβιβασμό, μεταξύ των γερμανικών θέσεων και των θέσεων του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών ως το 2016, προσβλέπει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να βρεθεί η συνολική λύση για τη χώρα, που θα επιτρέψει και την εκταμίευση της δόσης των 44 δισ. ευρώ.

Σε πρώτο επίπεδο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν συμφωνήσει σε μια βάση διαπραγμάτευσης με το ΔΝΤ, την οποία και θα παρουσιάσουν σήμερα στη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. Το σενάριο αυτό λαμβάνει ως προϋπόθεση ότι το ΔΝΤ θα αποδεχθεί να αναθεωρηθεί ο στόχος για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, από το 120% του ΑΕΠ το 2020, στο 124% του ΑΕΠ.

Ακόμη, το σχέδιο για τη βιωσιμότητα του χρέους προβλέπει πως η Ελλάδα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 5% (!) από το 2016, ότι θα διατεθούν 4,2 δισ. ευρώ από τον EFSF για επαναγορά ομολόγων, που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες, 5 δισ. ευρώ για επαναγορά νέων ομολόγων του Δημοσίου, που κατέχουν ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιοι φορείς, αλλά και 300 εκατ. ευρώ για την επαναγορά ομολόγων από ιδιώτες.

Από τη μείωση των επιτοκίων των διμερών δανείων κατά 90 μονάδες βάσεως θα εξοικονομηθούν 3 δισ. ευρώ, κέρδη 3,6 δισ. ευρώ θα επιστρέψουν στην Ελλάδα οι κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ από ομόλογα που έχουν αποκτήσει στη δευτερογενή αγορά, από την επιστροφή του 75% των κερδών που καταγράφει η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα αναμένονται 9 δισ. ευρώ, ενώ από την κατάργηση προμηθειών για τις εγγυήσεις του EFSF θα εξοικονομηθούν 400 εκατ. ευρώ.

Στο σημερινό Eurogroup θα πρέπει να ξεπερασθεί η άρνηση του Βερολίνου, που δεν επιθυμεί να μειωθεί το επιτόκιο με το οποίο δανείζει την Ελλάδα σε επίπεδο χαμηλότερο από αυτό, με το οποίο δανείζεται η γερμανική επενδυτική κρατική τράπεζα KfW.

Επίσης, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαμηνύει ότι συναρτά τη βιωσιμότητα του χρέους με την επαρκή χρηματοδότηση του προγράμματος, θα πρέπει να εξευρεθούν 32,6 δισ. ευρώ προς το σκοπό αυτό. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται να δοθεί στην Ελλάδα δεκαετής περίοδος χάριτος, ώστε να μην καταβάλλει τόκους ύψους 13,4 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση από τον EFSF.

Άγνωστο παραμένει το εάν θα υπάρξει σήμερα κάποια συμφωνία για μελλοντική απομείωση του ελληνικού χρέους, που διακρατά ο επίσημος τομέας. Αυτό ήταν το βασικό αντικείμενο συζήτησης της μυστικής συνάντησης των υπουργών Οικονομικών Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας την προηγούμενη Δευτέρα στο Παρίσι και εκεί έγινε λόγος για αυτό το ενδεχόμενο έως το 2015.

Ωστόσο, καθώς η ευρωπαϊκή πλευρά αντιδρά σε κάτι τέτοιο, αναμένεται με ενδιαφέρον το εάν θα υπάρξει κάτι σχετικό στο ανακοινωθέν που θα εκδώσει το Eurogroup.