Μέρκελ και Λαγκάρντ κρατούν το κλειδί της λύσης

Στα χέρια των δυο ισχυρών κυριών Μέρκελ και Λαγκάρντ βρίσκεται το κλειδί της λύσης του ελληνικού προβλήματος. Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup συζητήθηακν αναλυτικά τα τεχνικά ζητήματα και φαίνεται ότι υπάρχει βάση συμφωνίας για διαπραγμάτευση με το ΔΝΤ στην αυριανή Σύνοδο.

Η ελληνική πλευρά ουσιαστικά περιμένει να δει "αν θα τραγουδήσει η χοντρή κυρία", κατά την έκφραση της Κριστίν Λαγκάρντ, δηλαδή πως και για πότε μπορεί να δεχθεί το Βερολίνο «κούρεμα» του χρέους του δημοσίου τομέα.

Πηγές αναφέρουν πως ακόμη παραμένουν λεπτομέρειες που δεν έχουν κλείσει μεταξύ των Ευρωπαίων όπως για παράδειγμα το ύψος μείωσης των επιτοκιών των δανείων που έχουν δοθεί στην Ελλάδα. Όπως ανέφερε κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης, "είμαστε πιο κοντά σε λύση και συμφωνία, αλλά ακόμη και μια λεπτομέρεια μπορεί να μας ξαναφέρει στην αρχή". Ανέφερε ως παράδειγμα πως ακόμη και μια αύξηση του επιτοκίου κατά 0,1%
προκαλεί αλυσιδωτές αλλαγές στις παραμέτρους της εξίσωσης. "Το πλαίσιο υπάρχει και είναι συμφωνημένο, αλλά οι λεπτομέρειες σε κάθε μια παράμετρο του συνολικού κοκτέιλ μπορεί να κάνει πιο πικρό ή πιο γλυκό το αποτέλεσμα", έλεγε τεχνοκράτης του υπουργείου Οικονομικών.

Το ζητούμενο για την Αθήνα είναι η πολιτική βούληση που δηλώνουν ότι έχουν όλες οι πλευρές να μετατραπεί σε πράξεις στην αυριανή συνεδρίαση. Αν δεν ληφθεί απόφαση , παρά το γεγονός ότι όλοι συμφωνούν πως αργά ή γρήγορα θα έλθει η δόση και θα βρεθεί λύση, η αβεβαιότητα θα σκοτώσει την οικονομία, την κοινωνία και την κυβερνητική σταθερότητα. Και αυτό, μαζί με το γεγονός ότι η Αθήνα εκπλήρωσε όλες τις υποχρεώσεις της, είναι ένα χαρτί που παίζει η κυβέρνηση.