Σε θετικό κλίμα η συνάντηση Σαμαρά-Γιούνκερ

Θετικό ήταν το κλιμα στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για το θέμα της εκταμίευσης των επόμενων δόσεων των δανείων προς την Ελλάδα, στην οποία παρών ήταν και ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας της ευρωζώνης, Τόμας Βίζερ.

Αποψε συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες οι τεχνοκράτες των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης (Euroworking Group), για να εξετάσουν τα σενάρια που θα καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Οι συζητήσεις τους θα συνεχιστούν ως την Κυριακή το βράδυ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup την περασμένη Tριτη  υπήρξε ικανοποίηση για την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, καθώς και η πεποίθηση ότι η Ελλάδα έχει κάνει το καθήκον της. Σημειώνουν ακόμα ότι αναφορικά με τις προτάσεις των δανειστών μας για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό, πολλά κράτη-μέλη δεν θέλησαν να δεσμευθούν για το κοκτέιλ των μέτρων, χωρίς αυτό να περάσει από τα εθνικά τους κοινοβούλια, καθώς δεν ήταν σε θέση να υπολογίσουν τις επιπτώσεις στον προϋπολογισμό τους από παρεμβάσεις όπως η μείωση των επιτοκίων για τα υφιστάμενα δάνεια που έχει λάβει η χώρα μας.

Τέλος, τα ίδια στελέχη υποστηρίζουν ότι η διαφορά που υπάρχει αυτή τη στιγμή για να επέλθει συμφωνία τόσο μεταξύ των κρατών-μελών, όσο και μεταξύ της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, δεν ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ, δηλαδή το 0,1% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.