Στο προσκήνιο ο προϋπολογισμός, στο παρασκήνιο η Ελλάδα

Μπορεί η Ελλάδα να μη βρίσκεται στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής, όμως το θέμα της χρηματοδότησής της εξακολουθεί να απασχολεί τους Ευρωπαίους αξιωματούχους και να συζητείται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Η συζήτηση για το κούρεμα του ελληνικού χρέους έχει “ανάψει” στη Γερμανία. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παραμένει σταθερός στην αρνητική του άποψη επί του θέματος. Σε σημερινές του δηλώσεις τόνισε: “Δεν έχει νόημα η συζήτηση για κούρεμα στην περίπτωση της Ελλάδας”, προειδοποιώντας ότι ένα κούρεμα ελληνικού χρέους “θα μπορούσε να είναι ο δρόμος που οδηγεί στο πουθενά”. Σημείωσε ακόμα ότι ένα κούρεμα ελληνικού χρέους θα σήμαινε την παύση χορήγησης νέων δανείων προς την Ελλάδα, αφού "...σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ μπορούμε να δώσουμε εγγυήσεις μόνο εφόσον πιστεύουμε ότι το χρέος θα αποπληρωθεί".

Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung επιτίθεται στην Άνγκελα Μέρκελ για τους χειρισμούς της, σημειώνοντας ότι “η πολιτική είναι κάτι παραπάνω από μάνατζμεντ” και κατηγορώντας την για τη στάση της στο θέμα του κουρέματος ελληνικού χρέους. “Ασφαλώς και υπάρχουν λόγοι που δε θέλει η γερμανική κυβέρνηση ένα κούρεμα σε αυτό το χρονικό σημείο. Τι εμποδίζει όμως τη Μέρκελ να προσφέρει την προοπτική ενός κουρέματος το 2015 σαν κίνητρο για επιπλέον μεταρρυθμίσεις; Αυτό θα έβγαζε και τον Αντώνη Σαμαρά από τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται εσωπολιτικά”, σχολιάζει η εφημερίδα σε άρθρο της.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung, από την πλευρά της, προτάσσει στο πρωτοσέλιδό της τις σκέψεις της γερμανικής κυβέρνησης να χορηγηθεί δάνειο ύψους 10 δισ. ευρώ στην Ελλάδα μέσω του προσωρινού μηχανισμού στήριξης EFSF, ενώ σε οικονομικό σχόλιό της για το κούρεμα του χρέους αναφέρει: “Αυτή τη στιγμή δεν είναι σίγουρο αν το Eurogroup είναι σε θέση να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό μέχρι το 2014. Και κάθε ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει μετά τις εκλογές να παραδεχθεί ότι τουλάχιστον ένα μέρος των δανείων προς την Ελλάδα πρέπει να διαγραφεί”.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, πάντως, δήλωσε σήμερα βέβαιος για την εκταμίευση της δόσης, αν και σημείωσε πως “κάθε ημέρα που περνά χωρίς τελική απόφαση επιβαρύνει την οικονομία, την ψυχολογία, τις αγορές και πλήττει και το φιλότιμο του ελληνικού λαού”, ενώ δεσμεύτηκε ότι δε θα αφήσει τις θυσίες του ελληνικού λαού να πάνε χαμένες.

Στην ελληνική αποστολή που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όμως, υπάρχει ανησυχία, όχι μόνο για το ελληνικό ζήτημα, αλλά και για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα έτη 2014-2020. Η ελληνική αποστολή εμφανίζεται συγκρατημένη, περιμένοντας την συνάντηση Σαμαρά-Γιούνκερ για να έχει σαφέστερη εικόνα για το συνολικό κλίμα. Και μπορεί το ελληνικό πρόβλημα να μην είναι επισήμως στην ατζέντα της Συνόδου, κυριαρχεί όμως στο παρασκήνιο.

Όλα δείχνουν ότι έχει διαμορφωθεί ένας ισχυρός πυρήνας κρατών-μελών της Ευρωζώνης που συντάσσονται με την ελληνική προσπάθεια να κλείσει το θέμα της δόσης την Δευτέρα στο Εurogroup, άσχετα με τις διαφωνίες και τις ενστάσεις στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους. Χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία φοβούνται πλέον ότι ένα ελληνικό ατύχημα θα μετατραπεί αυτόματα σε δικό τους ατύχημα και πιέζουν στην κατεύθυνση τη Δευτέρα να κλείσει τουλάχιστον το θέμα της δόσης.

Όπως επεσήμανε στο news.gr κοινοτικός αξιωματούχος, “πάντα υπήρχαν αντιθέσεις και διαφωνίες, αλλά υπήρχε μια κοινή γλώσσα και ένας κοινός στόχος, τώρα λείπει ακριβώς αυτό”.

Το πρόβλημα είναι ότι το Βερολίνο εξακολουθεί να χειρίζεται “πακέτο” τη δόση και το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, κρατώντας την Ελλάδα “όμηρο” στην διαμάχη Γερμανίας-ΔΝΤ. Μάλιστα, κύκλοι της καγκελαρίας του κλίματος Σόιμπλε έλεγαν ευθέως ότι δεν κατανοούν γιατί η Γερμανία που κατέχει το 50% των ελληνικών ομολόγων να πληρώσει για την Ελλάδα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν επανέλαβε τη θέση του ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην προχωρήσει το Eurogroup σε εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, αφού έχουν υλοποιηθεί όλα τα προαπαιτούμενα.