Κονδύλια 20 δισ. ευρώ διεκδικεί στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός

Τον απεγκλωβισμό της Ελλάδας από τη διελκυστίνδα Βορρά - Νότου για τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό 2014 -2020 θα επιδιώξει σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός κ. Αν. Σαμαράς, διεκδικώντας το διπλασιασμό των κονδυλιών για την χώρα μας για την 5η Προγραμματική Περίοδο 2014 - 2020.

Ο Ευρωπαϊκός Βορράς επιδιώκει ο Κοινοτικός Προϋπολογισμός 2014 -2020 να είναι στα 960 δισ. ευρώ, ενώ ο Ευρωπαϊκός Νότος ζητά προϋπολογισμό 1,1 τρισ. ευρώ. Υπάρχει δε και η περίπτωση της Βρετανίας που απειλεί με βέτο αν δεν κινηθεί ο Κοινοτικός Προϋπολογισμός στα 860 δισ. ευρώ.

Μέσα στο πλαίσιο αυτής της διαπραγμάτευσης που διεξάγεται τους τελευταίους μήνες και ακόμη δεν έχει καταλήξει η Ελλάδα με επιχείρημα την ύφεση και ότι μέσα σε 4 χρόνια έχει χάσει το 25% του ΑΕΠ διεκδικεί 20 δισ. ευρώ για το νέο ΕΣΠΑ όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κατανέμει στη χώρα μας 11 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014 -2020 βασιζόμενη στο ΑΕΠ του 2009.

Έτσι, ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών θα συνταχθεί με τους "Φίλους της Συνοχής", δηλαδή τις 15 χώρες που επιθυμούν να διατηρήσουν αμετάβλητη την ροή των αναπτυξιακών κεφαλαίων της ΕΕ στα 1,1 τρισ. ευρώ.

Ο κ. Σαμαράς έχει προγραμματισμένο ραντεβού το μεσημέρι με τον κ. Γιούνγκερ, αλλά και με τον Χ. Β. Ρομπάι.

Ποιοι ζητούν μεγάλο ψαλίδι

Οι διαπραγματεύσεις των "27" θα βασιστούν στο προσχέδιο συμπερασμάτων που έχει προετοιμάσει ο Πρόεδρος της ΕΕ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ειδικότερα, το προσχέδιο του Χ. Ρόμπαϊ προτείνει μειώσεις στον προϋπολογισμό, ύψους 80 δισ. ευρώ σε σχέση με την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι συνολικές δαπάνες που προτείνονται για τον προϋπολογισμό της ΕΕ της περιόδου 2014-2020, ανέρχονται σε 1,044 τρισ. ευρώ. Το ποσό αυτό θεωρείται πολύ μικρό από τις λεγόμενες χώρες της Συνοχής, όπως είναι η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία. Ωστόσο, οι βασικοί καθαροί συνεισφορείς του κοινοτικού προϋπολογισμού, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Μ. Βρετανία, η Σουηδία, η Φιλανδία, η Ολλανδία και η Αυστρία, ζητούν περαιτέρω μείωση των συνολικών δαπανών στο 1 τρισ. ευρώ.