Σαμαράς: Δεν έχω άγχος για τη δόση

"Δεν θα αφήσω να πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού", δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

"Δεν έχω άγχος για τη δόση, αλλά κάθε ημέρα που περνά χωρίς τελική απόφαση επιβαρύνει την οικονομία, την ψυχολογία, τις αγορές και πλήττει και το φιλότιμο του ελληνικού λαού", δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι αυτές τις θυσίες του ελληνικού λαού δεν πρόκειται να τις αφήσει να πάνε χαμένες, υπογραμμίζοντας: "γι' αυτό να είστε σίγουροι".

Διαδοχικά ραντεβού με Ρομπάι και Γιούνκερ

Κατά τις μεσημεριανές ώρες ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χέρμαν Φαν Ρομπάι, ενώ για τη συνέχεια ακολούθησε ραντεβού και με τον κ. Γιούνγκερ.  Ουσιαστικά, ο κ. Σαμαράς θέλει μια βιώσιμη και σίγουρη λύση σαν αυτή που προτείνει η Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά δεν μπορεί να βγεί να το πεί ανοικτά καθώς γνωρίζει ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες "δεν θέλουν να βάλουν το χέρι στην τσέπη".

Πιθανό θεωρείται από κυβερνητικούς κύκλους να υπάρξει έστω και άτυπη συνάντηση του πρωθυπουργού και με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ.

"Επίθεση φιλίας" άπό τον Όλι Ρεν

Την ίδια ώρα οΕυρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομική και Νομισματική Πολιτική, Ολι Ρεν, πραγματοποίησε αιφνιδιαστική παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τονίζοντας ότι "τώρα είναι η ώρα των Ευρωπαίων. Η Ελλάδα έκανε ότι έπρεπε να κάνει και δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην προχωρήσει η εκταμίευση της δόσης για τη χώρα από το Eurogroup".

Μάχη και για τα κονδύλια

Κρίσιμη είναι για τα ελληνικά συμφέροντα και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ ο κοινοτικός προϋπολογισμός για την επταετία 2014-2020.

Καθώς η τάση είναι να μειωθούν όλοι οι προϋπολογισμοί και η κατανομή των κονδυλίων μπορεί να γίνει με βάση τα οικονομικά στοιχεία του 2009 όπως προβλέπουν μέχρι τώρα οι αποφάσεις η Ελλάδα προβλέπεται να πάρει γύρω στα 9 δισ. Όμως στο πρωθυπουργικό επιτελείο λένε ότι έχουν αναγνωρίσει οι ευρωπαίοι την αλλαγή των οικονομικών δεδομένων της χώρας και πως τελικά τα κονδύλια θα φθάσουν στα 12 δισ.