Welt: Πακέτο 10 δισ. ευρώ αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι για την Ελλάδα

Δεύτερο δημοσίευμα -μετά το χθεσινό του Spiegel- αυτή τη φορά της γερμανικής εφημερίδας Welt, κάνει λόγο για ευρωπαϊκή συμφωνία που προβλέπει τη χορήγηση 10 δισεκ. ευρώ, στο πλαίσιο της προληπτικής στήριξης της Ελλάδας, μετά τη λήξη του προγράμματος.

Στο ρεπορτάζ με τίτλο "η Ελλάδα πρόκειται να λάβει νέο πακέτο βοήθειας" αναφέρεται μεταξύ άλλων τα κράτη - μέλη της Ένωσης συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα να θέσουν στη διάθεση της Ελλάδας ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας ύψους 10 δισεκ. ευρώ με τη μορφή προληπτικής οικονομικής βοήθειας, όπως αποκαλείται".

Το ποσό αυτό χαρακτηρίζεται από την εφημερίδα ως "μαξιλαράκι ασφαλείας" για τη χώρα μας, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ακόμη και για το ενδεχόμενος που οι αγορές θα επέβαλαν εκ νέου υψηλά επιτόκια δανεισμού. Ως αντάλαγμα αυτής της χρηματοδότησης, η Αθήνα θα παραμείνει υπό τον έλεγχο των δανειστών, αναφέρει το ρεπορτάζ.
Η απόφαση χορήγησης του ποσού, δεν είναι οριστική, λέει το ρεπορτάζ, αφού προϋπόθεση είναι να εκπληρώσει η Ελλάδα όλους τους όρους του τρέχοντος προγράμματος έτσι ώστε να κλείσει το υφιστάμενο πακέτο.

Το δημοσίευμα διευκρινίζει ότι τα 10 δισ. ευρώ θα τεθούν στη διάθεση της Ελλάδας μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ωστόσο δεν πρόκειται ουσιαστικά για νέα χρηματοδότηση αλλά για χρήματα του δεύτερου πακέτου στήριξης της ελληνικής οικονομίας που προορίζονταν αρχικά για την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί.

Το Spiegel από την πλευρά του κάνει λόγο σε δικό του ρεορτάζ για τα προβλήματα που δημιούργησαν στην Ελλάδα οι αγορές μετά τις εξαγγελίες Σαμαρά περί "τέλους της εποχής των μνημονίων". Στο δημοσίευμα, υπό τον τίτλο "ο ασθενής παίρνει μόνος του εξιτήριο", οι Γερμανοί παρομοιάζουν την Ελλάδα ως τον ασθενή που βγήκε από την εντατική και θέλησε αμέσως μετά να δώσει εξιτήριο στον εαυτό του.

Υψηλόβαθμος ευρωπαίος αξιωματούχος σχολιάζει στο περιοδικό ότι: "η υποτροπή είναι προδιαγεγραμμένη, ο κόπος που θα καταβληθεί στη συνέχεια για την αποθεραπεία θα είναι πολύ μεγαλύτερος συγκριτικά με το αν έμενε ο ασθενής στο νοσοκομείο και άφηνε τη διαδικασία ανάρρωσης να εξελιχθεί με ηρεμία".

Το Spiegel υπογραμμίζει την ατυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων τρόικας - ελληνικής κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι, αναφέροντας ότι η τρόικα θεωρεί ότι η χώρα δεν έχει εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης. Το δημοσίευμα ασκεί κριτική στην ελληνική πλευρά, υπογραμμίζοντας ότι σε αντίθεση με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, «οι οποίες υλοποίησαν υποδειγματικά τους όρους που είχαν τεθεί, οι Έλληνες μένουν ανέκαθεν πίσω στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που πρόκειται να κάνουν και πάλι ανταγωνιστική τη χώρα».

Το γερμανικό έντυπο κατηγορεί την Αθήνα για τσαπατσουλία σε πολλούς τομείς, ενώ επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση για την μη καταπολέμηση της διαφθοράς.