Die Welt: Δεν έχει επέλθει η κάθαρση στην ελληνική οικονομία

Με αρχαία τραγωδία παρομοιάζει την ελληνική Οικονομία η γερμανική εφημερίδα Die Welt, η οποία φιλοξενεί εκτενές άρθρο με αφορμή τόσο την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, όσο και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

«Ένα από τα επιτεύγματα της ελληνικής τραγωδίας είναι ότι μετά τα όσα έχουν πάθει οι ήρωες έρχεται η κάθαρση και το κοινό αποχωρεί ανακουφισμένο», αναφέρουν οι Γερμανοί, εκτιμώντας ότι για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια η χώρα άφησε πίσω της την ύφεση.

Η εφημερίδα εκφράζει πάντως αμφιβολίες για το κατά πόσο τελειώνει όντως το ελληνικό δράμα: «Η οικονομική ανάκαμψη παραμένει αδύναμη και η πολιτική κατάσταση αβέβαιη. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι η Ελλάδα συνεχίζει να εξαρτάται από τους διεθνείς δανειστές. Επιπλέον μέχρι στιγμής παραμένει ασαφές, εάν η μητρόπολη της ευρωκρίσης καταφέρει να συμφωνήσει μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 8ης Δεκεμβρίου με τους πιστωτές της. Το δράμα δεν έχει τελειώσει ούτε για τις χρηματαγορές. Τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων εκτοξεύθηκαν στα ύψη», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Επισημαίνεται παράλληλα ότι η Ελλάδα είναι πιθανό να χρειστεί να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2015, χρησιμοποιώντας τα 11 δισ. ευρώ που προορίζοντας για περεταίρω ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η εφημερίδα κάνει μάλιστα εκτενή αναφορά στη διαφωνία που έχει προκύψει μεταξύ Αθήνας και δανειστών, αναφορικά με το παραπάνω μείζον ζήτημα. Σημειώνει συγκεκριμένα: «οι δανειστές υπολογίζουν το κενό στα 2,5 έως 3,6 δισ. ευρώ, εάν η Ελλάδα δεν αλλάξει την δημοσιονομική της πολιτική. Εντούτοις για περαιτέρω περικοπές ή επιβολή υψηλότερων φόρων η κυβέρνηση είναι εξαιρετικά αδύναμη. Εξάλλου ο υπ. Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης κάνει λόγο για λιγότερο από ένα δισ. ευρώ. Η Αθήνα δίνει μάχη για μια λύση πακέτο που θα περιλαμβάνει και απομείωση του χρέους. Μια τέτοια ελάφρυνση θα μείωνε σημαντικά το έλλειμμα των επόμενων χρόνων».

Όπως σημειώνει η Die Welt τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για την κυβέρνηση και εξαιτίας των επικείμενων προεδρικών εκλογών στην Ελλάδα που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές και στη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, που θα μπορούσε, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, «να ακυρώσει τις συμφωνίες με την Τρόικα και να προκαλέσει έτσι μια νέα οικονομική κρίση».

«Οι προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Φεβρουαρίου θα αποτελέσουν ορόσημο για τη χώρα και τις χρηματαγορές. Τις επόμενες εβδομάδες οι επενδυτές θα παρακολουθούν πολύ προσεκτικά κάθε εξέλιξη», λέει στην εφημερίδα ο οικονομολόγος της UBS Ράινχαρντ Κλούζε.

Όπως σημειώνει, τέλος, η εφημερίδα, «χωρίς έξωθεν βοήθεια οι επενδυτές μπορούν να ξεγράψουν την χώρα. Με το χρέος να ανέρχεται στο 174 % επί του ΑΕΠ, η Ελλάδα παραμένει η πιο υπερχρεωμένη οικονομία της ευρωζώνης. Ακόμη και η αιφνιδιαστική άνοδος των ρυθμών ανάπτυξης κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους δεν φαντάζει πλέον τόσο πειστική, εάν αναλογιστεί κανείς τα επίπεδα από τα οποία προέρχεται η Ελλάδα. Εξάλλου η χώρα απώλεσε τα τελευταία έξι χρόνια της κρίσης το 30 % της οικονομικής της δύναμης. «Με τους σημερινούς ρυθμούς ανάπτυξης θα χρειαστεί πάνω από μια δεκαετία μέχρι να καλύψει και πάλι η Ελλάδα αυτό το χαμένο έδαφος» λέει ο Κρίστιαν Σουλτς από την Berenberg Bank.