Το σπασμένο τηλέφωνο… έσπασε τη δόση

Η δόση των 31 δισ. ευρώ, ίσως και παραπάνω, θα καθυστερήσει μεν, αλλά δε θα δοθεί τμηματικά, σπεύδουν να διευκρινίσουν πηγές του Euroworking Group, μετά τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν στην Αθήνα ότι πρόθεση των Βρυξελλών είναι να δοθεί η δόση σε... δόσεις. Στο κυβερνητικό επιτελείο σήμανε συναγερμός, όταν μεταδόθηκαν πληροφορίες ότι η δόση θα έλθει τμηματικά.

Η φήμη αυτή ανέτρεψε το σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, που είχε ζητήσει - μετά από σχετική σύσκεψη - από το Γιάννη Στουρνάρα να καθησυχάσει ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

Ενώ το κορυφαίο στέλεχος του Εuroworking Group επιβεβαίωσε ότι θα καθυστερήσει η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης, είπε ότι ο λόγος για τον οποίο θα χρειαστεί και δεύτερος κύκλος συζητήσεων είναι ότι ως τις 12 Νοεμβρίου - οπότε και θα γίνει το Eurogroup - κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι έτοιμα όλα τα απαραίτητα έγγραφα για να ληφθούν συνολικές αποφάσεις. Κατέστησε σαφές ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους.

"Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της ελληνικής κυβέρνησης το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο θα είναι καλυμμένες ως την καταβολή της επόμενης δόσης", δήλωσε χαρακτηριστικά ο ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης και πρόσθεσε: "Ούτε εκ προμελέτης, ούτε από ατύχημα δεν θα υπάρξει στάση πληρωμών".

Βεβαίως, επειδή πρόκειται για τρεις δόσεις μαζεμένες, δεν αποκλείεται να αρχίσει η εκταμίευση από τη μικρότερη των 5 δισ., που οφείλονται, και στη συνέχεια να έρθει η δόση των 31 δισ. Όμως, αυτό δε σημαίνει σπάσιμο της δόσης, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Πάντως το ΔΝΤ ετοίμασε την έκθεσή του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και το κενό χρηματοδότησης και τη στέλνει στους Ευρωπαίους υπουργούς σήμερα, ενώ πηγές του Ταμείου αναφέρουν πως εκταμίευση δε θα πρέπει να αναμένεται πριν από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Ανδρέας Παναγόπουλος