Κρίσιμη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες για το ελληνικό χρέος

Κρίσιμη συνεδρίαση των επικεφαλής των Οργανισμών Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους της Ευρώπης (EFC Sub- Committee on EU Sovereign Debt Markets) θα λάβει χώρα σήμερα στις Βρυξέλλες, με βασικό θέμα τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους του υπουργείου Οικονομικών, Βασίλης Μαστρόκαλος.

Στο επίκεντρο του EU Sovereign Debt Markets Committe θα βρεθεί η μείωση των επιτοκίων των δανείων, που έχει χορηγήσει η Ευρωζώνη στην Ελλάδα, η επιστροφή του κέρδους, που αποκομίζει η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομολόγα, η διετής επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και η παράταση της προθεσμίας για την επίτευξη βιώσιμου χρέους ως το 2022, αλλά και οι τρόποι κάλυψης μέρος του χρηματοδοτικού κενού της διετίας 2014- 2016, ύψους 25 δισ. ευρώ εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου.
 
Οι σχετικές αποφάσεις θα εξετασθούν εν συνεχεία στο Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου και, αφού εγκριθούν από τους υπουργούς Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, θα υποβληθούν και στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Εάν δοθούν άμεσα οι εγκρίσεις από τα Κοινοβούλια της Ευρωζώνης, εν συνεχεία θα δρομολογηθεί η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ (μετά από νέο Eurogroup), κάτι που αναμένεται μεταξύ 26 Νοεμβρίου και 3 Δεκεμβρίου. Προϋπόθεση για να γίνουν όλα αυτά, είναι να ολοκληρωθεί η έκθεση της τρόικας και ειδικά η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Για να μην υπάρξει ενδιάμεσα πρόβλημα με τα ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς στις 16 Νοεμβρίου ωριμάζουν ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, η Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να μετακυλήσει τα ομόλογα αυτά. Θα επιτραπεί δε στην Ελλάδα να προχωρήσει σε νέες εκδόσεις εντόκων γραμματίων για να καλύψει αυτά, που λήγουν στα μέσα Νοεμβρίου (περίπου 5 δισ. ευρώ).

Θανάσης Κουκάκης