Ακόμη και νέο κούρεμα στο τραπέζι του Eurogroup

Στο τραπέζι του Eurogroup βρίσκεται ακόμη και νέο κούρεμα. Σύμφωνα με τη Deutche Welle στην τηλεδιάσκεψη βρέθηκε μια σειρά επιλογών σε σχέση με την Ελλάδα, όπως η χορήγηση χαμηλότερων επιτοκίων, η επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, ακόμα και το ενδεχόμενο ενός νέου κουρέματος.

Οι συμμετέχοντες κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους ως προς το ακριβές περιεχόμενο της τηλεδιάσκεψης, ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έκανε λόγο για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις της τρόικας στην Αθήνα σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις και τις περικοπές, ενώ την ίδια στιγμή απηύθυνε έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να κλείσει το ταχύτερο τα ανοιχτά ζητήματα και να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

“Θα πρέπει κατ΄ αρχήν να περιμένουμε τώρα τις αποφάσεις του ελληνικού κοινοβουλίου”, δήλωσε ένας από τους συμμετέχοντες της τηλεδιάσκεψης στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Μέσα στους κόλπους της ευρωζώνης δείχνει να κερδίζει έδαφος η άποψη ότι με την χορήγηση περισσότερου χρόνου στην Ελλάδα καθώς και τη χαλάρωση των όρων, η χώρα θα αντιμετωπίσει ταχύτερα το πρόβλημα του χρέους.

“Μια ηπιότερη προσαρμογή αποτελεί μια από τις επιλογές”, δήλωσε ο επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας των 17 υφυπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Τόμας Βίζερ στον δημόσια ραδιοσταθμό Deutschlandradio Kultur.

“Η επίτευξη του στόχου για ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 4,5% μέχρι το τέλος του 2014 είναι πολύ, πολύ δύσκολη”, είπε ο Γερμανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι “ενδέχεται να δοθεί παράταση ενός ή δύο ετών στην Ελλάδα”.