Eurogroup: Αναγνωρίζει την πρόοδο, αλλά δεν δίνει δόση (ακόμα)

Την πρόοδο που έχει καταγραφεί στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος αναμένεται να αναγνωρίσει το σημερινό Εurogroup που θα γίνει στο Ζάππειο Μέγαρο, προσδιορίζοντας ταυτόχρονα το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης των δόσεων προς την Ελλάδα.

Η άφιξη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Ζάππειο έχει ορισθεί στις 8 το πρωί και στις 9 ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ θα κηρύξει την έναρξη της συνεδρίασης. Στην συνεδρίαση του συμβουλίου θα παρουσιασθεί η έκθεση προόδου της τρόικας και οι εκκρεμότητες που παραμένουν για να κλειδώσει η εκταμίευση της δόσης.

Το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ θα ολοκληρωθεί περίπου στις 12.30, οπότε και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου, στην οποία αναμένεται η τοποθέτηση του οργάνου για την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος και για το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης των δόσεων.

Η τρόικα και το Eurogroup Working Group έχουν ορίσει την 10η Απριλίου ως καταληκτική ημερομηνία για την δρομολόγηση όλων των ενεργειών και αποφάσεων που σχετίζονται με τις προαπαιτούμενες δράσεις. Μετά την ημερομηνία αυτή η τρόικα θα εξετάσει την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων μέτρων  και εν συνεχεία θα συντάξει έκθεση που θα αποστείλει στα κοινοβούλια των κρατών μελών.

Από την στιγμή που τα εθνικά κοινοβούλια δώσουν την έγκρισή τους θα υπάρξει νέα τηλεδιάσκεψη του Eurogroup Working Group με παράλληλη συμμετοχή του EFSF το πιθανότερο την Μεγάλη Πέμπτη 17 Απριλίου, στην οποία θα αποφασισθεί η εκταμίευση της δόσης των 8,3 δισ. ευρώ. Η εκταμίευση αναμένεται την Εβδομάδα του Πάσχα.

Σημειώνεται πως το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει για το ελληνικό πρόγραμμα εντός του Μαΐου και αναμένεται να εκταμιεύσει την δόση του προς την Ελλάδα, ύψους 3,2 δισ. ευρώ, πριν από τις Ευρωεκλογές. Μιλώντας χθες στο Ρώϋτερς ο Διευθυντής Ευρωπαϊκών Θεμάτων του ΔΝΤ Ρέζα Μογκαντάμ ανέφερε πως η Ελλάς πρέπει να κάνει ακόμα ορισμένες ενέργειες για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από την τρόϊκα.