Η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα

Την έκθεση της τρόικας παρουσίασε σε τηλε-συνεδρίαση του EuroWorking Group ο Ματίας Μόρς.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαικής Επιτροπής, όπως φαίνεται και στην έκθεση μίλησε με θερμά λόγια για την επιτυχία της Ελλάδας να ελέγξει τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μέσω του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Στην έκθεση αφιερώνεται μεγάλο κεφάλαιο όπου αναλύεται πώς η Ελλάδα έφθασε στο πρωτογενές πλεόνασμα και μάλιστα είπε ότι ο μηχανισμός ελέγχου των δαπανών που δημιουργήθηκε αποτελεί μπορεί να αποτελέσει "μοντέλο" και για άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικό πρόβλημα.

Επιβεβαίωσε ότι ο προυπολογισμός του 2013 έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 2,4 δισ. ευρώ, μετά και τη στήριξη των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης με επιπρόσθετα κονδύλια 500 εκατομμυρίων ευρώ. Και προσδιόρισε ότι ο στόχος της Ελλάδας για το 2014 είναι να επιτύχει πρωτογενές πρωτογενές πλεόνασμα 2,7 δισ. ευρώ που θεωρείται εφικτός, αφού τα μέτρα περικοπής δαπανών, μισθών και συντάξεων υπεραποδίδουν.

Ο ίδιος τόνισε ότι για το 2014 δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό, άρα δεν απαιτείται κανένα νέο μέτρο, αλλά είπε ότι για τον προυπολογισμό του 2015 το κενό εκτιμάται σε 2 δισ. ευρώ και για το 2016, οπότε και εκπνέει το μνημόνιο, 5 δισ. ευρώ.

Οπως επισημάνθηκε η Ελλάδα έχει τηρήσει σε ποσοστό γύρω στο 90% τις δεσμεύσεις της, καταγράφοντας όμως μεγάλη καθυστέρηση στις αλλαγές και την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτωνκαι τα εργασιακά που όμως πέρασαν με το πολυνομοσχέδιο.

Σε 4 δόσεις η δόση

Οι τεχνοκράτες, εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών, εισηγήθηκαν την καταβολή των δόσεων της βοήθειας πρός την Ελλάδα ως εξής:

-6,4 δισ. ευρώ από το ESM εντός του Απριλίου,

-3,2 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ εντός του Μαίου,

-1,2 δισ. ευρώ από το ESM τον Ιούνιο, και

-1 δισ. ευρώ από το ESM εντός του Ιουλίου.

Προκειμένου να εκταμιευθούν οι δόσεις του Ιουνίου και του Ιουλίου η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιήσει ακόμη δύο δεσμεύσεις:

-Να θεσμοθετήσει κώδικα αντιμετώπισης της διαφθοράς στο δημόσιο (αφορά κρατική μηχανή, κόμματα και τους πολιτικούς), και

-Να μελετήσει εκ νέου τα ποσοστά κέρδους των φαρμακείων.

 Ο Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ είπε ότι το 2014 έχει καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό το οποίο στην έκθεση προσδιορίζεται λίγο πάνω από 5 δισ. ευρώ αλλά σημείωσε ότι "το καλοκαίρι ππέπει να αποφασιστεί και να μπεί φρέσκο χρήμα στην Ελλάδα", αφού το χρηματοδτικό κενό για το 2015 είναι 13 δισ. ευρώ!.

Ο Τόμσεν όμως καυτηρίασε και πάλι την Ελλάδα για τις μεγάλες καθυστερήσεις στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων το οποίο για μια ακόμη χρονιά (την τρίτη στη σειρά) έπεσε έξω στις προβλέψεις και τους στόχους για τα έσοδα. Ειδικά για εφέτος υπολογιζόταν έσοδα 3 δισ. ευρώ, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι να εισπράξει το ΤΑΙΠΕΔ ούτε το ένα τρίτο.