Eurogroup: Οι διαπραγματεύσεις έπρεπε να κλείσουν χθες

Σκληρό μήνυμα στην Κυβέρνηση ότι οι διαπραγματεύσεις έπρεπε να κλείσουν «χθες»  και ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο έστειλε χθες το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Οι προσδοκίες της ελληνικής πλευράς, ότι οι  κ.κ. Ματθίας Μορς (ΕΕ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ) θα έκαναν μια θετική εισήγηση για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, δεν επιβεβαιώθηκαν. Αν και αναγνωρίσθηκε πως, σε σχέση με την αξιολόγηση που ολοκληρώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2013, η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει κάποια βήματα προόδου, ωστόσο υπερτονίστηκαν τα αρνητικά, παρά τα θετικά.

Αν και το Eurogroup αναγνώρισε πως στο σκέλος της δημοσιονομικής προσαρμογής οι ελληνικές προσπάθειες έχουν αποφέρει καρπούς, ωστόσο δεν εμφανίστηκε ικανοποιημένο με τον ρυθμό με τον οποίο προχωρούν οι συζητήσεις για τις διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ζήτησε να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις και να ολοκληρωθούν έως την προσεχή Κυριακή 16 Μαρτίου.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας φέρεται να διαβεβαίωσε τους ομολόγους του πως οι διαβουλεύσεις για την επικαιροποίηση του Μνημονίου με τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ θα ολοκληρωθούν εγκαίρως με την διευθέτηση των εκκρεμών ζητημάτων. Ο ίδιος ενημέρωσε το Eurogroup για τις δημοσιονομικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών.

Ο κ. Στουρνάρας θα εκκινήσει αύριο στην Αθήνα νέο γύρο συζητήσεων με τους επικεφαλής της τρόικας με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορές το ταχύτερο δυνατό. Ωστόσο, ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ κ. Πόουλ Τόμσεν αναμένεται με μια ημέρα καθυστέρηση στην Αθήνα, καθώς θα είναι την Τετάρτη ομιλητής σε συνέδριο, που διοργανώνεται στη Λισσαβόνα, με θέμα «Η Πορτογαλία μετά την τρόικα».