Eurogroup: Τα επτά ανοικτά μέτωπα της δόσης

Την πρόοδο, που έχει επιτευχτεί στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, αναμένεται να αναγνωρίσει σήμερα από τις Βρυξέλλες το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup), ζητώντας την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, και οι εκπρόσωποι της τρόϊκας βρίσκονται από χθες στις Βρυξέλλες, όπου θα ενημερώσουν σήμερα το Eurogroup για τα ανοικτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης. Οι επικεφαλής των κλιμακίων του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ θα επιστρέψουν στην Αθήνα μεθαύριο Τετάρτη, ώστε να ολοκληρώσουν την επικαιροποίηση των μνημονίων. Στόχος Κυβέρνησης και τρόικας είναι να υπάρξει οριστική συμφωνία έως το τέλος της εβδομάδος.

Προς το σκοπό αυτό, εντός των ημερών θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή πλήθος νομοθετικών πρωτοβουλιών.

Αν και στις διαπραγματεύσεις, που ολοκληρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου, επήλθε συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης και τρόικας, ώστε το θέμα των κεφαλαιακών αναγκών τραπεζών να μην αποτελέσει προαπαιτούμενο της τρέχουσας αξιολόγησης, τα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά είναι αρκετά και διαρκώς προστίθενται σε αυτά και νέα.

-Αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 και του 2014 η τρόικα δεν έχει ακόμη αποφανθεί, ωστόσο έχει αποφασισθεί στο επικαιροποιημένο μνημόνιο να τονίζεται πως ενδεχόμενες δικαστικές αποφάσεις που θα οδηγούν σε δημοσιονομικές αποκλίσεις θα καλυφτούν με ισοδύναμα μέτρα.

-Στα εργασιακά, πέρα από το θέμα των ομαδικών απολύσεων και της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ, έθεσαν στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ζήτημα αλλαγής του νομού για τις απεργίες, την επέκταση της αναστολής των μισθολογικών ωριμάνσεων στον ιδιωτικό τομέα και μετά το 2017, αλλά και επαναφορά του θεσμού της ανταπεργίας.

-Στο ασφαλιστικό η τρόικα θέτει ζήτημα για την βιωσιμότητα του συστήματος, προειδοποιώντας πως πολλά ταμεία δεν θα είναι σε θέση να εγγυηθούν την καταβολή συντάξεων από το 2016. Ακόμη, έγινε γνωστό πως στην επόμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας θα συμπεριληφθεί και το θέμα της ιατρικής κάλυψης των ανασφάλιστων πολιτών.

-Η τρόικα δεν έχει απαντήσει ακόμη στην ελληνική πρόταση για τρίμηνη δοκιμαστική περίοδο διάθεσης των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων εντός των φαρμακείων με πλαφόν στην ανώτατη τιμή. Ανοικτό μένει και το τι θα ισχύσει με το πλαφόν στον μηχανισμό αυτόματης επιστροφής υπερβάσεων (clawback) των φαρμακευτικών δαπανών.

-Για την «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ υπάρχει σύγκλιση με την τρόϊκα όσον αφορά στην τιμή των βιβλίων, αλλά το ζήτημα τους γάλακτος, των φαρμάκων, των εμπορευματικών μεταφορών, κ.α..

-Στο σκέλος των υπηρεσιών η τρόικα πιέζει για αλλαγές στην ναυτιλία, με στόχο την πλήρη εξομοίωση των εργασιακών σχέσεων μεταξύ των εργαζομένων στην ξηρά και των ναυτικών και ζητά αλλαγές στη σύνθεση των πληρωμάτων.

-Στα ζητήματα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης η τρόικα ζητά δεσμευτικούς στόχους κινητικότητας συνδεδεμένους με απολύσεις, ενώ φέρεται να έχει ζητήσει και την διαμόρφωση νέου νομοθετικού πλαισίου για την χρηματοδότηση των κομμάτων και υποψηφίων βουλευτών.