“Η τρόικα αφήνει πίσω της πολιτική καμένης γης στην Ελλάδα”

Τον Αλέξη Τσίπρα ως πολιτικό που έχει το τσαγανό "να αντιμετωπίσει την τρόικα και τη Γερμανία" περιγράφει η αντιπρόεδρος του γερμανικού κόμματος Die Linke, Σάρα Βαγκενέχτ.

Παράλληλα, κατηγορεί την τρόικα ότι συμπεριφέρεται σε όλες τις χώρες που έχουν Μνημόνιο ως "ταύρος εν υαλοπωλείω" και ότι ακολουθεί "πολιτική καμένης γης" για την Ελλάδα.

H αντιπρόεδρος του Die Linke δε συμμερίζεται καθόλου την ευφορία της ελληνικής κυβέρνησης για το πρωτογενές πλεόνασμα και το θεωρεί αποτέλεσμα "άγριας" πολιτικής περικοπών, που έριξε τους Έλληνες στη φτώχεια και προκάλεσε κατάρρευση των επενδύσεων στη χώρα.

"Οι Έλληνες απώλεσαν το 40% των εισοδημάτων τους, πρόκειται για μια δραματική εξέλιξη που όμοιά της δεν έχει γίνει σε καμιά άλλη χώρα σε καιρό ειρήνης", σημειώνει.

"Αν συνυπολογίζαμε και τους τόκους τότε το χρέος θα ήταν το ίδιο υψηλό. Τίποτα δεν έχει αλλάξει. Αυτή η πολιτική είναι εντελώς λανθασμένη", τονίζει.

Η αντιπρόεδρος του κόμματος Die Linke υπερασπίζεται τη στάση του κόμματός της στη γερμανική Βουλή να ψηφίσει εναντίον όλων των πακέτων στήριξης της Ελλάδας. "Οι πόροι από τα ταμεία στήριξης δεν έφτασαν ποτέ στην Ελλάδα. Το 94% του ποσού άνω των 200 δισ. ευρώ διοχετεύτηκε στους επενδυτές και στις τράπεζες. Δηλαδή, με αυτά τα χρήματα δεν στηρίξαμε τις ελληνικές συντάξεις, το ταμείο ανεργίας, δεν έγιναν επενδύσεις στη χώρα, αλλά πήγαν σε πλούσιους επενδυτές -που μέχρι τότε έπλεαν σε πελάγη ευτυχίας για τους υψηλούς τόκους από την Ελλάδα- για να καλύψουν στην ουσία τις απώλειές τους", επισημαίνει.

"Αυτήν την πολιτική σωτηρίας την απορρίπτουμε, κυρίως επειδή συνδέεται με άγρια μέτρα λιτότητας. Δεν λειτούργησε. Το χρέος είναι υψηλό. Αυτό δείχνει ότι η πολιτική που ακολουθήθηκε στην Ελλάδα δεν ήταν για τους ανθρώπους αλλά για τις τράπεζες", λέει η Βαγκενκνέχτ στη Deutsche Welle.

Η Γερμανίδα πολιτικός εκτιμά ότι θα χρειαστεί και δεύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους. "Έχω πειστεί ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος, το χρέος είναι πολύ υψηλό για να είναι βιώσιμο... απλά προσπαθούν να εξαγοράσουν χρόνο", λέει.