Χαν: “Μεγάλη πρόκληση η ρευστότητα των ΜμΕ”

“Μεγάλη πρόκληση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας” χαρακτηρίζει το πρόβλημα ρευστότητας ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν, που επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη.

«Η Ελλάδα διέρχεται το δεύτερο μισό του τούνελ και το φως αρχίζει να γίνεται πιο έντονο», δήλωσε ενθαρρυντικά ο Ευρωπαίος επίτροπος, ωστόσο εξέφρασε την απογοήτευσή του γιατί «τα πράγματα δεν λειτούργησαν ομαλά», μετά την υπογραφή της συμφωνίας, τον περασμένο Μάρτιο, μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με προτεραιότητα την παροχή ρευστότητας στις ΜμΕ.

«Η ελληνική κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε», είπε, ερωτηθείς αν η κυβέρνηση ολιγώρησε για το θέμα. Ωστόσο, εμφανίστηκε αισιόδοξος για το Ταμείο Εγγυήσεων το οποίο ελπίζει ότι θα λειτουργήσει με τα πρώτα διαθέσιμα 150 εκατομμύρια ευρώ από την ΕΤΕπ και τόνισε ότι στόχος του πολυετούς προϋπολογισμού 2014- 20 είναι η καινοτόμα και ανταγωνιστική Μικρομεσαία Επιχείρηση.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε κατά την πρώτη ημέρα της διήμερης επίσκεψής του, ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής έδειξε ικανοποίηση για την πορεία των 180 έργων προτεραιότητας για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ, διευκρινίζοντας, όμως, ότι 40 από αυτά καθυστερούν και πρέπει να ολοκληρωθούν ως το 2015 για να μη χαθούν τα κονδύλια.

Συνολικά για την απορροφητικότητα, είπε ότι προηγούμαστε από τον κοινοτικό μέσο όρο (γύρω στο 45%) ποσοστά απίστευτα μέχρι σήμερα, γεγονός που οφείλεται και στη σχετική μνημονιακή μας υποχρέωση, με θετικές επιπτώσεις στην οικονομία και στις θέσεις εργασίας. Ειδικότερα για το 2012, είπε ότι πρέπει να απορροφηθούν 3,7 δισ. από τα οποία έχουν απορροφηθεί μόνον τα 700 εκατομμύρια, εκφράζοντας, πάντως, την ελπίδα ότι το κενό μπορεί να καλυφθεί, καθώς, προς το τέλος του έτους έρχονται συνήθως οι λογαριασμοί με τις βαριές πληρωμές. Πρέπει να γίνει πρόοδος σε δύο «εμβληματικά» έργα, τόνισε: Το ένα αφορά τα στερεά απόβλητα, με μεγάλο πρόβλημα τις ανεξέλεγκτες χωματερές στην επαρχία, οι οποίες ακόμη και όταν κλείνουν αντικαθίστανται από νέες επίσης ανεξέλεγκτες και το δεύτερο αφορά το Κτηματολόγιο.

Λίγο πριν από τη συνέντευξη, ο κ. Χαν συναντήθηκε με τους περιφερειάρχες, με τους οποίος διαπίστωσε ευρύτερο πεδίο συνεννόησης από πέρυσι, λέγοντας ότι λειτουργούν ως πιο ομοιογενής ομάδα με τα δικά τους θέματα και τις δικές τους ευθύνες και αυτή η αίσθηση της «ιδιοκτησίας» από την περιφέρεια, «κάνει καλό» στα έργα και «βελτιώνει την ποιότητά τους».

Αναφερόμενος στο υπό συζήτηση πολυετές πλαίσιο 2014-20 είπε ότι αφ' ενός θα υπάρξει Ταμείο Στήριξης των νέων Αγροτών, σημείωσε δε ότι δεν θα είναι στο επίκεντρο οι κλασικές υποδομές, αλλά οι καινοτόμες και ανταγωνιστικές Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ο τομέας της ενέργειας.

Στόχος είναι η ενεργειακή ανεξαρτησία, υπογράμμισε ο επίτροπος, πολιτική με «οικονομική και γεωστρατηγική σημασία», στην οποία η Ελλάδα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο. Μπορεί να γίνει εξαγωγική ηλεκτροπαραγωγός χώρα, η τεχνολογία υπάρχει και είναι ήδη διαθέσιμη.

 
Παρακαλούμε περιμένετε ...