Τι σημαίνει για την Ελλάδα η επαναγορά του χρέους

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πρόταση έχει πέσει στο τραπέζι, αναφορικά με την επίλυση της κρίσης χρέους της χώρας μας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι Βρυξέλλες εξετάζουν πρόταση για επαναγορά των του ελληνικού χρέους.

Δηλαδή, να επαναγοραστούν – με κούρεμα – ομόλογα, τα οποία έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ιδιώτες.

Οι υπέρμαχοι αυτής της πρότασης υποστηρίζουν πως με αυτό τον τρόπο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πείθονταν να προσυπογράψει την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, αφού έτσι το χρέος θα θεωρηθεί βιώσιμο. Πώς θα γίνει αυτό ;

Το ελληνικό Δημόσιο θα αγοράζει τα ομόλογα με κούρεμα από τους ιδιώτες, και στη συνέχεια θα έχει τη δυνατότητα να αφαιρέσει το 100% της ονομαστικής τους αξίας από το σύνολο του χρέους του, με αποτέλεσμα αυτό να υποχωρήσει σε ανεκτά επίπεδα για την εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας.

Οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν πως πρόκειται για εθελοντική διαδικασία. Το σκεπτικό είναι πως αν οι συγκεκριμένοι κάτοχοι ομολόγων δεν θέλουν να είναι άλλο εκτεθειμένοι στην Ελλάδα, τότε θα πουν το “Ναι” στο όποιο premium τους προσφερθεί.

Γεγονός, πάντως, είναι ότι η υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου δεν είναι ό,τι απλούστερο, καθώς τα εμπόδια είναι πολλά. Το βασικότερο όλων είναι πως – για να υλοποιηθεί – πρέπει η Ελλάδα να αποκτήσει ρευστότητα δισεκατομμυρίων ευρώ και σε αυτό διαφωνούν οι Γερμανοί. Αυτός ήταν, άλλωστε, ο λόγος που η πρόταση είχε απορριφθεί πέρυσι.

Επιπλέον, θα οδηγούσε υψηλότερα τις τιμές των ομολόγων, μειώνοντας τελικά τα οφέλη του σχεδίου. Αυτό έχει συμβεί και το τελευταίο διάστημα, οπότε και έχει διαρρεύσει ότι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προετοιμάζει το έδαφος σχετικά.

Να θυμίσουμε, τέλος, ότι τα ομόλογα, που θα μπορούσαν να επαναγοραστούν, εκδόθηκαν για ιδιώτες ομολογιούχους αφού αυτοί συμφώνησαν να αποδεχθούν απώλειες 53,5% επί της ονομαστικής αξίας των τίτλων τους. Η ονομαστική αξία τους ανέρχεται στα 63 δισ. Ευρώ, αν και σήμερα διαπραγματεύονται με μεγάλο discount.