Ο Ντράγκι άνοιξε και πάλι την κάνουλα του ELA για την Ελλάδα

Το άνοιγμα της χρηματοδοτικής κάνουλας του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες ανακοίνωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Η ΕΚΤ αυξάνει τον ELA για τις ελληνικές τράπεζες κατά 900 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το αίτημα που είχε καταθέσει η Ελλάδα.

Μάλιστα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ χαρακτήρισε "συμμετρική" την απόφαση να αυξηθεί και πάλι η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας της ΕΚΤ. "Η απόφαση να αυξήσουμε τον ELA προς την Ελλάδα είναι συμμετρική προς την απόφαση που είχαμε πάρει... να τον παγώσουμε πριν από λίγο καιρό με βάση το κριτήριο της αναλογικότητας". 

Πρόσθεσε ακόμη πως ο ELA αυξάνεται μόνον σε "φερέγγυες τράπεζες", δείχνοντας και αυτός ένα σήμα ότι η κατάσταση αρχίζει να ομαλοποιείται. Ο κ. Ντράγκι επισήμανε ότι η απόφαση ελήφθη "με την παραδοχή ότι η Ελλάδα είναι και θα είναι μέρος της Ευρωζώνης". 

"Τα πράγματα έχουν αλλάξει με τη συμφωνία και το δάνειο - γέφυρα" των 7 δισ. ευρώ που αποφάσισε το Eurogroup τόνισε ο κ. Ντράγκι. 

Επιπλέον, εξέφρασε την βεβαιότητα του ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει το ομόλογο του Δημοσίου ύψους 3,5 δισ.ευρώ το οποίο βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ και λήγει τη Δευτέρα ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Ελλάς θα αποπληρώσει και τις υποχρεώσεις της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Επισήμανε πάντως πως η Ελλάδα πρέπει να έχει υιοθετήσει όλα τα νέα μέτρα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία μέχρι τις 22 Ιουλίου

Πάντως ο κ. Ντράγκι είπε ότι η ανάγκη για μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι "αδιαμφισβήτητη".

Σχετικά με την οικονομία της Ευρωζώνης, ο κ. Ντράγκι ανακοίνωσε ότι τα επιτόκια παραμένουν αμετάβλητα. 

Μετά την ανακοίνωση αυτή για αύξηση του ELA, τραπεζικές πηγές ενημέρωσαν ότι τη Δευτέρα ανοίγουν οι τράπεζες.

Τα capital controls πάντως αναμένεται να μείνουν σε ισχύ μέχρι το Σεπτέμβριο οπότε θα γίνει το επόμενο stress test των ελληνικών τραπεζών.

Εξάλλου, τόσο ο κ. Ντράγκι όσο και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Β. Κοστάντσιο άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να ενταχθεί και η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (αγοράς ομολόγων), όταν θα αποκτασταθούν οι απαραίτητες συνθήκες (ενταχθεί και πάλι η χώρα σε πρόγραμμα, ξεκινήσει η εφαρμογή του και αποπληρωθούν τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ και λήγουν φέτος).
Παρακαλούμε περιμένετε ...