Δάνειο γέφυρα 7 δισ. για την Ελλάδα

"Αύριο ανακοινώνεται η συμφωνία για το δάνειο-γέφυρα των 7 δισ.ευρώ προς την Ελλάδα. Έχει επιτευχθεί συμφωνία επί της αρχής από το Eurogroup και τα κεφάλαια θα διατεθούν από τον EFSM", μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Bloomberg.  Ο Γ. Ντάισελμπλουμ είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι θα γίνει ακόμη μια τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, πιθανόν την Παρασκευή, για να εγκριθεί η έναρξη των διαπραγματεύσεων και να δοθεί η σχετική εντολή στους θεσμούς, ώστε να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα για την παροχή νέου προγράμματος στήριξης μέσω του ESM.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης - μέσω τηλεδιάσκεψης - συμφώνησαν επί της αρχής στην παροχή δανείου-γέφυρας ύψους 7 δισεκ. ευρώ προς την Ελλάδα, δίνοντας το πράσινο φως για την έναρξη συνομιλιών για τη χορήγηση ενός τρίτου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα.

"Αποφασίσαμε σήμερα να χορηγήσουμε επί της αρχής στην Ελλάδα οικονομική στήριξη διάρκειας τριών ετών" αναφέρουν οι υπουργοί στην ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά την τηλεδιάσκεψη που είχαν το πρωί.

Στην ανακοίνωσή του το Eurogroup χαιρετίζει επίσης την υιοθέτηση εκ μέρους της Ελλάδας των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στη συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε την Δευτέρα στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Τα 7 δισ. ευρώ θα δοθούν στην Ελλάδα προκειμένου να καλύψει την προσεχή Δευτέρα την  πληρωμή των ομολόγων 3,5 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ, αλλά και για να καλύψει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ ύψους 2 δισ. ευρώ.

Σχετικά με τη χρηματοδότηση του πλήρους προγράμματος, ο επικεφαλής του ταμείου διάσωσης της Ευρωζώνης, του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε ότι το ταμείο θα δώσει έως και 50 δισ. από τα συνολικά 86 δισ. του προγράμματος.