Moody’s: Επικίνδυνες για την Ελλάδα πρόωρες εκλογές και χαλάρωση

Μία μέρα μετά τις δηλώσεις Σόιμπλε, για εφαρμογή μεταρρυθμίσεων ή έξοδο από το ευρώ, οι ανησυχίες των αγορών για τον κίνδυνο εκτροχιασμού του προγράμματος εντείνονται όλο και περισσότερο.

Ο οίκος αξιολόγησης Moody's, με έκθεσή του, βλέπει κινδύνους δημοσιονομικών αποκλίσεων από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα. 

Ο οίκος χαρακτήρισε αρνητικό (credit negative) το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στη χώρα μας, τονίζοντας πως - δεδομένης της εύθραυστης πλειοψηφίας του κυβερνητικού συνασπισμού - η Ελλάδα αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο αποσταθεροποιητικών πρόωρων εκλογών.

Υποστηρίζει ακόμη, πως - λόγω της ανόδου των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων σε Ελλάδα και Γαλλία - αυξάνεται ο κίνδυνος οι δύο χώρες να εξετάσουν τη χαλάρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής.

"Το βασικό μας σενάριο είναι ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν θα επηρεάσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της τρέχουσας κυβέρνησης, αν και αυξάνει τον κίνδυνο παρέκκλισης", αναφέρει ο οίκος Moody's.

Όλα αυτά, εν μέσω έντονων πολιτικών διαξιφισμών μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, μετά τις δηλώσεις Σόιμπλε, ο οποίος στην ουσία ζητά από την Αθήνα και τους Έλληνες πολίτες να επιλέξουν αν θέλουν να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις, που έχουν ψηφιστεί ή να τεθεί η χώρα εκτός ευρώ. 

Το Βερολίνο, πάντως, έσπευσε - μετά τις αντιδράσεις - να ξεκαθαρίσει ότι παρεξηγήθηκαν οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών.

Διαβάστε ακόμα : Βερολίνο : Ο Σόιμπλε δεν είπε κάτι καινούργιο