Βερολίνο : Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν είπε κάτι καινούργιο

"Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν είπε επί της ουσίας κάτι καινούργιο", δήλωσε η εκπρόσωπός του Μαριάνε Κοτέ, αναφερόμενη στις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών περί μεταρρυθμίσεων και παραμονής στο ευρώ η όχι.

"Οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε κινούνται στη λογική των σχετικών αποφάσεων της Ευρωζώνης", επισήμανε η κ. Κοτέ και επανέλαβε ότι εφόσον, μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω βοήθεια, οι εταίροι της θα ανταποκριθούν θετικά.

Εναπόκειται, ωστόσο, στην Ελλάδα να αποφασίσει εάν επιθυμεί νέα βοήθεια, διευκρίνισε και πρόσθεσε ότι η Γερμανία είναι κατ' αρχήν πρόθυμη να συμβάλει, αλλά το ζήτημα θα τεθεί το φθινόπωρο, όταν θα έχουν γίνει γνωστά τα στοιχεία του ελληνικού προϋπολογισμού.

Σημειώνεται ότι προβληματισμό προκαλεί στο κυβερνητικό επιτελείο η παρέμβαση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μία μόλις εβδομάδα μετά τις ευρωεκλογές ο οποίος συνδέει τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας με την παραμονή της στο ευρώ.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Focus, και ερωτηθείς κατά πόσον οι χώρες υπό κρίση μπορούν ακόμη να αντέξουν τις ριζικές μεταρρυθμίσεις, ο Σόιμπλε απαντά: "Για τον ελληνικό λαό οι μεταρρυθμίσεις συνδέονται με μεγάλη επιβάρυνση, ακόμη και με δυσχέρειες, αυτό δεν αμφισβητείται. Γι' αυτό θα πρέπει να έχουμε και πάρα πολλή κατανόηση. Αλλά αυτό δε βοηθά σε κάτι: ο ελληνικός λαός πρέπει να περάσει αυτήν τη μεταρρυθμιστική διαδικασία, εάν η χώρα θέλει να παραμείνει στο ευρώ. Οι Έλληνες αποφασίζουν μόνοι τους για το μέλλον τους. Μια νομισματική ένωση όμως μπορεί να λειτουργήσει μόνο εάν όλοι τηρούν τους κοινούς κανόνες".