Το πλεόνασμα-έκπληξη, το “Όχι” σε νέο δάνειο και τα νέα ομόλογα

Στο πρωτογενές πλεόνασμα – έκπληξη ποντάρει η ελληνική κυβέρνηση και όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το τελικό νούμερο θα αποτελέσει το βασικό σημείο – κλειδί, για να μη λάβει τρίτο δάνειο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) και να αποφύγει το Μνημόνιο.

Η ελληνική πλευρά αναμένει ότι, μετά την επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Eurostat, στις 23 Απριλίου, το Eurogroup της 5ης Μαΐου θα δρομολογήσει τις αποφάσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, κάτι που θα επιτρέψει την έξοδο της χώρας στις αγορές με πενταετή ομόλογα.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση διεκδικεί τη δημιουργία πιστωτικής γραμμής από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, τη διαβεβαίωση του Eurogroup ότι η χρηματοδότηση της Ελλάδας είναι διασφαλισμένη, καθώς και ότι η όποια πρόσθετη στήριξη δεν θα αποτελέσει νέο δάνειο.

Βασικό διαπραγματευτικό χαρτί θα αποτελέσει το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, το οποίο - με τη μέθοδο της Eurostat - είναι στα 3,9 δισ. ευρω, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Μάλιστα, ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία και για το 2014. Συγκεκριμένα, στα 811 εκατ. ευρώ ή 0,5% του ΑΕΠ ανήλθε το πρωτογενές πλεόνασμα τον Ιανουάριο, ενώ καταγράφτηκε δημοσιονομικό πλεόνασμα 595 εκατ. ευρώ ή 0,3% του ΑΕΠ.

Τα καθαρά έσοδα διαμορφώθηκαν σε 4,4 δισ. ευρώ, χαμηλότερα έναντι του στόχου, λόγω επιστροφής φόρων 294 εκατ. ευρώ.

Πάντως το πλεόνασμα έχει αμφισβητηθεί από την αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι "η κυβέρνηση, λέει τη μισή αλήθεια. Διότι συμπεριλαμβάνει στα έσοδα τις επιστροφές κερδών των κεντρικών τραπεζών, οι οποίες μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο ήταν 2,2 δισ. ευρώ. Με βάση όμως το Μνημόνιο, οι επιστροφές αυτές δεν υπολογίζονται στους στόχους – ούτε είχαν προβλεφθεί στον Προϋπολογισμό. Επομένως, στην ουσία ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2013 έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα, ύψους τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ".

 

Διαβάστε επίσης: Κοντά σε συμφωνία με την τρόικα για το πρωτογενές πλεόνασμα