Βενιζέλος: Το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι εντυπωσιακό

“Το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι εντυπωσιακό, χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού και μας δίνει ένα μεγάλο επιχείρημα να οριστικοποιήσουμε την έξοδο από την κρίση και το Μνημόνιο”, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε τη σημασία που έχει το τρέχον εξάμηνο για την Ελλάδα, λέγοντας ότι όλα θα γίνουν με σειρά: “Είναι το εξάμηνο του πλεονάσματος, της επιβεβαίωσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, της οριστικής εξόδου από την κρίση”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι η χώρα πρέπει να αγωνιστεί ενωμένη για τους στόχους αυτούς. Συνεχίζοντας ο Ευ. Βενιζέλος εξαπέλυσε πυρά κατά των ποικίλων δυνάμεων της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι επενδύουν στην κακή έκβαση των διαπραγματεύσεων. “Είναι κρίμα να επενδύει κανείς στην ταλαιπωρία του ελληνικού λαού”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το ζήτημα του σταυρού στις ευρωεκλογές, ο Ευ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι η αύξηση του αριθμού των υποψηφίων και ο σταυρός προτίμησης δίνει κίνητρο στην ελληνική κοινωνία για αυξημένη συμμετοχή στη διαδικασία των ευρωεκλογών. Όπως είπε, έχουν διατυπωθεί πολλές ιδέες για θεσμικές αλλαγές, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών, για να αναβαθμιστεί το ενδιαφέρον τους, να καλυφθούν τα κενά των πολιτικών κομμάτων και για να σταματήσουν “οι δίκαιες και εύλογες κριτικές σε σχέση με το διορισμό ευρωβουλευτών”.

Σε σχέση με το θέμα της μη συμμετοχής στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές των μη κοινοτικών μεταναστών που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα, ο Ευ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι κατά την επιστημονική του άποψη αυτό δεν είναι σωστό και τόνισε ότι υπάρχει απολύτως σκόπιμη σύγχυση που ξεπερνά κάθε κανόνα λογικής.

Παράλληλα, αναφερόμενος στο Κυπριακό, τόνισε πως το θεμελιώδες είναι να υπάρξουν οι προϋποθέσεις πραγματικής και διαρκούς εθνικής ενότητας στην Κύπρο και σημείωσε ότι η όποια έκβαση στο Κυπριακό ανήκει στον κυπριακό λαό μέσω δημοψηφισμάτων.

“Εάν δεν υπάρξει αυτή η συναίνεση, αυτή η συστράτευση και η καθολική αποδοχή, δεν μπορεί να εκπληρωθεί η θεμελιώδης προϋπόθεση που είναι η αποδοχή και η έγκριση με δημοψήφισμα”, υποστήριξε.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, ο ΟΗΕ αποδέχεται ότι μόνο με δημοψήφισμα μπορεί να ληφθεί απόφαση για το μέλλον της Κύπρου στο πλαίσιο μια διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα είναι βιώσιμη, δίκαιη και λειτουργική και που βασίζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και στο κοινοτικό κεκτημένο και στη μία και μόνη διεθνή προσωπικότητα, ιθαγένεια και κυριαρχία. Το κοινό ανακοινωθέν που συμφωνήθηκε θα πρέπει να ερμηνεύεται πάντα υπό αυτό το πρίσμα, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.