Τι σημαίνει Γενική Συλλογική χωρίς τον ΣΕΒ

Από μόνη της ως γεγονός η υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, έχει ιδιαίτερη σημασία σε καιρούς ανατροπής εργασιακών κεκτημένων και συμβάσεων πολλών ετών. Οι κοινωνικοί εταίροι βρέθηκαν στο τραπέζι, όπου η ΓΣΕΕ, οι ξενοδόχοι, οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι έδωσαν τα χέρια. Με μία σημαντική λεπτομέρεια. Ο ΣΕΒ δεν υπέγραψε τη σύμβαση, υποστηρίζοντας ότι "εκ του μνημονίου έχει περιοριστεί δραματικά ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων και υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αποτελεί παρωδία".

Μία διαφωνία με τη δική της βαρύτητα. Αφενός μεν είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών δεν υπογράφει την Εθνική Συλλογική Σύμβαση. Όπως λέει στο news.gr o εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος, δημιουργείται νομικό ζήτημα για το κατά πόσο η παρούσα Γενική Συλλογική και το άρθρο που μιλάει για το οικογενειακό επίδομα θα είναι δεσμευτικό για εργαζόμενους σε επιχειρήσεις του ΣΕΒ. “Η πρόσφατη νομοθεσία λέει ότι η Γενική Συλλογική Σύμβαση θεωρείται δεσμευτική μόνο ως προς τα θεσμικά ζητήματα - άδειες, προστασία οικείου, άδεια λοχείας, άδεια αναψυχής, προστασία στρατευμένου νέου - για όλους τους εργαζόμενους”. Ερμηνεύοντας λοιπόν την αποχώρηση του ΣΕΒ από τη διαπραγμάτευση και με δεδομένο ότι το επίδομα γάμου είναι οικονομικής φύσεως παροχή, δεν θα ισχύει υποχρεωτικά για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που υπάγονται στο ΣΕΒ. “Οι υπόλοιποι κοινωνικοί εταίροι όμως, το βάφτισαν κοινωνικό για να μετατραπεί κατ' επέκταση σε θεσμικό και να μπορεί να δοθεί και σε επιχειρήσεις του ΣΕΒ. Με κομψό τρόπο δηλαδή κατάφεραν να το περάσουν και στις επιχειρήσεις του ΣΕΒ”, σημειώνει ο κύριος Καρούζος.

“Ο ΣΕΒ είπε ότι θα σεβαστεί τους εργοδότες αν θέλουν να το προσφέρουν στους εργαζόμενους”. Παρόλ' αυτά όμως, υπάρχει και μία δεύτερη κρυφή ανάγνωση της αποχώρησης, που ερμηνεύοντας την κανείς, θα δει ότι ο ΣΕΒ επιθυμούσε να μην χορηγείται υποχρεωτικά το επίδομα γάμου γι' αυτό και αποχώρησε. “Το αποτέλεσμα είναι, ότι θα βλέπουμε στο εξής εργαζόμενους δύο και τριών ταχυτήτων. Μιλάμε για ρήγμα στις εργοδοτικές οργανώσεις που μεταφέρεται στις εργασιακές σχέσεις. Έτσι τα εργασιακά δεδομένα θα διαφέρουν σημαντικά από επιχείρηση σε επιχείρηση”, εξηγεί ο κύριος Καρούζος.

Κάποιος ερμηνεύοντας τη μία πτυχή της υπόθεσης, θα δει ότι η αποχώρηση ΣΕΒ μπορεί να μην ήταν και ότι χειρότερο έχει συμβεί με δεδομένο το χαρακτηρισμό από τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους, του επιδόματος γάμου, ως κοινωνικής παροχής, κάτι που σημαίνει ότι θα ισχύει προαιρετικά στις επιχειρήσεις του ΣΕΒ. Από την άλλη πλευρά όμως θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι η πλευρά των βιομηχάνων πέτυχε εν μέρει αυτό που ήθελε. Τη μερική προς το παρόν – και σύμφωνα με τον κύριο Καρούζο – κατάργηση του επιδόματος, από τις επιχειρήσεις που βρίσκονται υπό τη σκέπη του. 

Σε ό, τι αφορά πάντως το θεσμικό πλαίσιο της εργασίας - άδειες κλπ. - διατηρούνται στο ακέραιο με την καινούργια Γενική Συλλογική Σύμβαση εργασίας και ισχύουν και για τον ΣΕΒ.