«Φαινόταν σαν να είχε προσκρούσει σε επιφάνεια» η 23χρονη Φαίη

Σοκαριστικές οι καταθέσεις των μαρτύρων στη δίκη για το θάνατο της 23χρονης Φαίης Μπλάχα από τη Νέα Μάκρη

«Φαίνονταν σαν είχε προσκρούσει σε κάποια επιφάνεια ενώ οι υπόλοιπες κακώσεις μαρτυρούσαν χτυπήματα από πάλη…» Με τα λόγια αυτά περιέγραψε ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου την εικόνα της 23χρονης Φαίης Μπλάχα η ιατροδικαστής κ. Χριστίνα Σπηλιοπούλου η οποία την εξέτασε λίγα μόλις 24ωρα μετά τον άγριο ξυλοδαρμό της από τον σύντροφο της Βαγγέλη Στεφανάκη πριν από περίπου τέσσερα χρόνια στην Νέα Μάκρη.

Της Μαρίας Ζαχαροπούλου

Η ιατροδικαστής η οποία διενήργησε και τη νεκροψία -νεκροτομή στη σορό του 23χρονου κοριτσιού εξέφρασε την βεβαιότητα πως ήταν τέτοια η σφοδρότητα των χτυπημάτων τα οποία είχε δεχθεί που μπορούσε να σωθεί μόνο από «ένα θαύμα». «Το στέλεχος του εγκεφάλου της ήταν εντελώς κατεστραμμένο» είπε χαρακτηριστικά η κ. Σπηλιοπούλου.

Η μάρτυρας αν και είχε κληθεί μετά από αίτημα της υπεράσπισης του κατηγορούμενου προκάλεσε την αντίδραση της καθώς αμφισβήτησε την άποψη της ότι το χτύπημα στο πάνω μέρος του κεφαλιού της Φαίης δεν μπορεί να προήλθε από χτύπημα στον προφυλακτήρα του αυτοκινήτου.

«Η κοπέλα δεν είχε πέσει προς τον προφυλακτήρα ώστε να χτυπήσει. Η κοπέλα ήταν χτυπημένη στο πάνω μέρος του κεφαλιού της, την βρεγματική χώρα και όχι στο πίσω μέρος, όπως θα συνέβαινε αν είχε χτυπήσει στον προφυλακτήρα» τόνισε ανατρέποντας , ουσιαστικά , τον βασικό ισχυρισμό του κατηγορουμένου .

Περιγράφοντας την κλινική εικόνα της άτυχης κοπέλας η ιατροδικαστής κατέθεσε : «Η κοπέλα ήταν σε βαθύ κώμα, χρειάζονταν να νοσηλευθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας... Η μαγνητική έδειξε διάχυτο αιμάτωμα στον εγκέφαλο… Ήταν σε βαθιά καταστολή ώστε να μην έχει ο οργανισμός της ενεργειακές ανάγκες. Δεν ήταν αιμοδυναμικά σταθερή της είχαν χορηγήσει φάρμακο». (…) «Είχε εμφανή τραύματα. Είχε εκχυμώσεις και στο αριστερό πόδι είχε στο γόνατο μια εκδορά. Ήταν σαν να είχε σκύψει. Είχε και άλλες εκχυμώσεις.... Έμοιαζε σαν να έχει δεχθεί χτυπήματα ή να έχει χτυπηθεί σε κάποιες επιφάνειες....».

Όταν μάρτυρας κλήθηκε από τον πρόεδρο να περιγράψει το πρόσωπο της Φαίης τόνισε: «Είχε εκχύμωση στο αριστερό μάτι και εκχύμωση στο μέτωπο. Ήταν σαν το κεφάλι να έχει χτυπήσει σε μια επίπεδη επιφάνεια. Την είδα τέσσερις ημέρες μετά. Τα χείλια της είχαν εκχυμώσεις από μέσα… Φαίνονταν σαν να είχε προσκρούσει σε κάποια επιφάνεια ενώ οι υπόλοιπες κακώσεις «μαρτυρούσαν» χτυπήματα από πάλη.

Πρόεδρος: Ο εγκεφαλικός θάνατος άρχισε όταν ήταν ακόμη στον "Ερυθρό Σταυρό";

Μάρτυρας: Όταν έφυγε από τον "Ερυθρό Σταυρό είχε βαθμολογία 6 στην κλίμακα Γλασκώβης. Οι γιατροί της Κεντρικής Κλινικής μου είπαν ότι από το 6 είχε πάει στο 3. Σκεφθείτε ότι το 6 σημαίνει ότι ο ασθενής πρέπει να μπει επειγόντως σε ΜΕΘ. Στην Κεντρική Κλινική η πιθανότητα επιβίωσης της κοπέλας ήταν μηδαμινή. Την είδα στις 9 Απριλίου. Από τότε ξέραμε ότι η κοπέλα θα πεθάνει εκτός και αν γίνονταν θαύμα.

Κατά τη διάρκεια της νεκροψίας όπως κατέθεσε η μάρτυρας διαπίστωσε κάκωση στο πάνω μέρος του κεφαλιού (βρεγματική χώρα).

«Δεν μπορούμε να υποθέσουμε το φανταστικό σενάριο ότι ένα άτομο πέφτει και χτυπάει στη βρεγματική χώρα. Αυτό προήλθε από πλήξη από κάποιο μέσο και όχι από κάποια πρόσκρουση σε κάποια επιφάνεια» τόνισε και συμπλήρωσε, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, πως η 23χρονη έπρεπε να είχε νοσηλευθεί σε ΜΕΘ από την πρώτη στιγμή.

Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε νέο αίτημα από την πλευρά της υπεράσπισης του κατηγορούμενου να κληθούν στο δικαστήριο δυο γιατροί του δημόσιου νοσοκομείου προκειμένου να καταθέσουν για την κατάσταση στην οποία βρισκόταν η κοπέλα. Επιπλέον, ζήτησαν να προσκομιστεί ο ιατρικός φάκελος της. «Αν δεν έχει γίνει σωστή η αγωγή και ο θάνατος της Φαίης συνδέεται με ιατρική αμέλεια, διακόπτεται ο αιτιώδης σύνδεσμος του εντολέα μου με το αδίκημα της ανθρωποκτονίας» είπε, μεταξύ άλλων , ο συνήγορος υπεράσπισης Μ. Δημητρακόπουλος.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 13 Ιουνίου.