Υπέγραψαν όλοι την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας εκτός του ΣΕΒ

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των κοινωνικών εταίρων και υπέγραψαν όλοι τη νέα σύμβαση, εκτός από τον Δ. Δασκαλόπουλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπογράφηκε Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ισχύος έξι μηνών, από τη ΓΣΕΕ, τους Ξενοδόχους, τους Επαγγελματοβιοτέχνες και τους Εμπόρους.

Ο ΣΕΒ δεν υπέγραψε τη σύμβαση και αντιπρότεινε πρωτόκολλο συμφωνίας επί βασικών θεμάτων και αρχών υποστηρίζοντας ότι εκ του μνημονίου έχει περιοριστεί δραματικά ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων και υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αποτελεί παρωδία.

Ο ΣΕΒ από την πλευρά του υποστηρίζει ότι τα μέλη του καταβάλλουν ήδη το σχετικό επίδομα και προτείνει η συζήτηση να διεξαχθεί και επί άλλων θεσμικών θεμάτων, ενώ διαφωνεί με τη συμβατική αποτύπωση του επιδόματος, επικαλούμενος σχετική απόφαση της χθεσινής γενικής του συνέλευσης.

Εξηγώντας τη στάση του, ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι “δε μας ενδιαφέρει να διασώσουμε τα προσχήματα των επαγγελματιών του συνδικαλισμού” και κάνει λόγο για “παρωδία Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, ένα αδειανό πουκάμισο, που δεν έχει ούτε νομική υπόσταση, ούτε ουσιαστικό αντίκρισμα για τους εργαζόμενους”.

“Ο ΣΕΒ δεν είναι διατεθειμένος να βαφτίσει το κρέας, ψάρι. Δεν μπορεί να βάλει την υπογραφή του σε μία παρωδία Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, ένα αδειανό πουκάμισο, που δεν έχει ούτε νομική υπόσταση, ούτε ουσιαστικό αντίκρισμα για τους εργαζόμενους: τα θεσμικά υπερκαλύπτονται από το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, το δε επίδομα γάμου, ως μοναδικό μισθολογικό αντικείμενο, αφορά στενά τα μέλη κάθε οργάνωσης και από πλευράς μας είχε ήδη κατοχυρωθεί. Αυτή η δήθεν ΕΓΣΣΕ ισοδυναμεί με ακύρωση του ίδιου του θεσμού. Και σ' αυτό, ο ΣΕΒ αρνείται να συμπράξει”, αναφέρει κατηγορηματικά σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒ.

Εξάλλου, συνεχίζει ο ΣΕΒ, “δεν μας ενδιαφέρει να διασώσουμε τα προσχήματα των επαγγελματιών του συνδικαλισμού. Στόχος μας είναι να διαφυλάξουμε στην πράξη την αξιοπρέπεια της εργασίας. Προτεραιότητά μας να ανταποκριθούμε στην αγωνία των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που σήμερα είναι χωρίς δουλειά και χωρίς μέλλον. Σε αυτά αποσκοπούσε η αντιπρόταση που κατέθεσε ο ΣΕΒ για ένα πρωτόκολλο συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων, που ισχυροποιούσε τα θεσμικά κεκτημένα, θεσμοθετούσε τη στήριξη της οικογένειας και οδηγούσε σε μία νέα πρότυπη ΕΓΣΣΕ, η οποία θα ίσχυε από τον Ιανουάριο του 2014. Αυτή η πρόκληση παραμένει για εμάς ανοιχτή”.

Για το επίμαχο θέμα του οικογενειακού επιδόματος, η πρόταση του ΣΕΒ ανέφερε: “Οι κοινωνικοί εταίροι αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα στήριξης του θεσμού της οικογένειας, στις κρίσιμες αυτές περιστάσεις. Δεσμεύονται να επεξεργαστούν -σε συνεργασία με την Πολιτεία- προγράμματα ειδικής στήριξης, με υπηρεσίες ή άλλο ισοδύναμο τρόπο, ειδικά για όσους αμείβονται με τα κατώτατα μισθολογικά όρια. Μέχρι την ενεργοποίηση τέτοιων προγραμμάτων, και κατ' ανώτατο όριο για ένα έτος από σήμερα, οι κοινωνικοί εταίροι συμφωνούν αντί άλλης στήριξης να συνεχίσουν να καταβάλουν το επίδομα γάμου, που προβλέπει η ΕΓΣΣΕ 2010-2013, στους εργαζομένους που το λαμβάνουν, οι δε επιχειρήσεις-μέλη των οργανώσεων που υπογράφουν το παρόν δεν θα κάνουν χρήση του δικαιώματος μονομερούς περικοπής που παρέχει ο νόμος”.

ΓΣΕΕ: Οι μόνιμοι απόντες θα κριθούν από τους πολίτες

Τη συμφωνία για τη νέα Συλλογική Σύμβαση χαιρετίζει με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ, που επιτίθεται στον ΣΕΒ κάνοντας λόγο για "μόνιμους απόντες" που θα κριθούν από τους Έλληνες πολίτες.

Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ αναφέρει τα εξής:

"Σ’ ένα δύσκολο περιβάλλον και κάτω από αντίξοες συνθήκες, καταφέραμε οι κοινωνικοί εταίροι, πλην ΣΕΒ, τη σημερινή κρίσιμη ημέρα να τη μετατρέψουμε από ημέρα ‘‘εθνικής ντροπής’’ σε ημέρα νίκης του κοινωνικού διαλόγου.

Με την υπογραφή της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε αφενός κερδίσαμε χρόνο για να ανατρέψουμε με κάθε τρόπο το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και αφετέρου διατηρούμε ζωντανό το θεσμό της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.

Οι μόνιμοι απόντες του κοινωνικού διαλόγου καθώς και οι μόνιμοι απόντες της αγωνίας και των πραγματικών προβλημάτων των εργαζομένων θα κριθούν από το σύνολο των Ελλήνων πολιτών".